Ta det lugnt i trafiken i helgen. Det uppmanar yttre befälet Jenny Hederstedt.
– På sommaren blir avstånden mellan bilarna kortare, hastigheterna högre och fler gör mer vågade omkörningar. Men tänk på att det är bättre att man kommer fram en minut sent än att man inte kommer fram alls, säger hon.
Inför midsommarhelgen har polisen på Gotland rustat upp med förhöjd bemanning.
– Vi kommer att finnas ute på vägarna hela helgen. Så de som druckit på midsommaraftonen kan inte känna sig säkra bakom ratten dagen efter om vi säger så, säger Jenny Hederstedt.
Ska du ut i trafiken under midsommarhelgen? Här nedan är trafikverkets råd för hur du tar dig fram säkert till – och från – festen.
För många innebär midsommar längre resor än normalt. Att köra bil när man är trött kan likställas med att köra påverkad.
Med andra ord: kör utvilad. Planera också din resa i god tid. Mindre trafik betyder mindre risk för olyckor, så se därför till att köra på tider när trafiken är gles om det går. Låt också bli mobilen, när du väl sitter bakom ratten.
Det finns ingen lag som säger exakt hur långt avstånd du ska hålla till bilen framför, men den så kallade tresekundersregeln är en bra tumregel vid torrt väglag. När det är blött och bromssträckorna längre ska du hålla längre avstånd.
Försäkra dig om att du är nykter och utvilad. Att försöka sig på att räkna ut när det är okej att köra bil efter ett alkoholintag är vanskligt. Enligt Systembolaget så är beräkningar osäkra, eftersom två personer får olika hög promille, fast de dricker lika mycket. Och även om du är nykter kan körförmågan dagen efter vara kraftigt nedsatt.
Starta i god tid. Det kan låta självklart, men många av oss är tidsoptimister. Dessutom är det skönt att slippa stress, något som kan förstöra stämningen på väg till midsommarfesten.