Gotländska politiker utbildades om hatbrott

Gotländska politiker fick på tisdagen lära sig mer om hat- och demokratibrott. "Det gav en bild om hur polisen arbetar", säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Polisen utbildade förtroendevalda och tjänstemän om demokrati- och hatbrott.

Polisen utbildade förtroendevalda och tjänstemän om demokrati- och hatbrott.

Foto: Johan Nilsson/TT

POLISENS ARBETE2019-04-03 07:35

Polisen genomförde under tisdagen en utbildning för förtroendevalda och tjänstemän på Gotland. Totalt var det ett 30-tal personer som kom på utbildningen på Visborg. Polisen informerade på mötet om demokrati- och hatbrott.

– Det var polis från demokrati- och hatbrottsgruppen, dialogpolisen, polis som arbetar med brottsoffer och personstödsgruppen samt från rättsavdelningen som var på plats, säger Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef på Gotland.

Han menar att det kanske är många politiker som väljer att inte anmäla att de blivit utsatta för något brottsligt.

– När det gäller politiker ligger det i sakens natur att ett av de stora problemen är mörkertalet i den här brottsligheten. Man är osäker på vad det blir för konsekvenser om man anmäler, säger Fredrik Persson.

Eva Nypelius (C), ordförande i regionstyrelsen, var en av dem som var med på utbildningen.

– Det gav en bild av hur polisen arbetar. Det var en bra genomgång och de tryckte på att Gotland är en av de tryggaste platserna som man kan bo på, säger hon.

Har du någon gång blivit utsatt för något hot?

– Jag har nog aldrig gått så långt att jag anmält det. Man har fått mejl eller brev hem som vi har tagit upp med vår säkerhetsavdelning på regionen. Men det är inte i någon större omfattning. Samtidigt ska det inte förekomma såklart, säger Eva Nypelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om