Så skyddar du dig från cykeltjuven

När det är sommar ökar antalet människor på Gotland markant, samtidigt som fler väljer att cykla. Då ökar också risken att bli av med sin cykel. "Det finns pengar att göra i det här", säger Christian Molin vid Gotlandspolisen.

Använd ett ordentligt lås och lås gärna fast cykeln i något Då minskar risken för att tjuven väljer just din cykel.

Använd ett ordentligt lås och lås gärna fast cykeln i något Då minskar risken för att tjuven väljer just din cykel.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

polisen tipsar2019-07-17 07:34

Under sommarmånaderna ökar risken för att bli av med sin cykel, framförallt om du parkerar i någon av öns tätorter. Christian Molin, förundersökningsledare vid Polisen på Gotland, förklarar att de allra flesta cykelstölder aldrig når förundersökningsledarna, utan läggs ner direkt eftersom det inte finns något att gå på. 2018 anmäldes totalt 469 cykelstölder, varav endast 6 ärenden gick vidare till åtal.

LÄS MER: Här stjäls flest cyklar på Gotland

– Oftast vill målsäganden göra en anmälan för att få möjlighet att titta i vårt cykelförråd eller för att lämna till sitt försäkringsbolag, säger Christian Molin.

Det är inte bara dyra cyklar, som exemplevis elcyklar eller elsparkcyklar, som stjäls. Det är snarare hur lätt den är att stjäla som avgör tjuvens val.

– De som stjäl cyklar tar de som är enkla. De tar hellre den med ett billigt slanglås än den som sitter fast med ett ordentligt bygellås. Man ska göra så svårt man kan för tjuven.

Låset som sitter på cykeln, som går genom hjulet, slår man lätt upp med en hammare. Man ska ha ett rejält lås och gärna även låsa fast den, förklarar Christan Molin.

– Tänk också på var du ställer den. Många ställer dyra cyklar, med billiga slanglås, på Östercentrum eller utanför en skola och kanske låter den stå där några dagar. Då är risken stor att den försvinner.

– I många fall tror jag att det är stundens ingivelse. Man går från krogen, är lite trött, passerar ett cykelställ och ser en olåst cykel. Då kanske man tar den.

LÄS ÄVEN: Stulna cyklar auktioneras bort

Men naturligtvis finns det personer som har cykelstölder som affärsidé, att stjäla, bygga om och sälja vidare.

– Det är stora värden som står därute och det är ganska lättillgängligt, säger Christian Molin berättar och berättar om en utredning den gångna hösten.

– Vi hade en man i 25-årsåldern som stal cyklar ute nattetid, tog hem dem, skruvade isär dem och bytte komponenter mellan cyklarna och gjorde pengar på det.

Polisen tipsar – så skyddar du din cykel:

– När man köper en cykel, ny eller begagnad, ska man vara noga med att dokumentera ramnumret. Det gör det lättare för oss att hitta ägaren om vi hittar en cykel.

– Är det en dyr cykel bör man ställa den i ett förråd eller i trapphuset, om man får det, eller i sin bostad, trädgård eller garage.

– När man anmäler sin cykel stulen ska man gå hit till polisens förråd och titta, för det lämnas in mycket cyklar här. Då är det viktigt att ha koll på sitt ramnummer, säger Christian Molin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om