Starkt intresse för öns försvarsplanering

Två ministrar lyssnade när Gotland rapporterade om sin totalförsvarsplanering. Försvarsdirektör Kicki Scheller säger att "ödriften" som man marknadsförde kan tillämpas på fler håll.

Kicki Scheller, länsstyrelsens försvarsdirektör rapporterade till regeringen om totalförsvarsprojektet på Gotland.

Kicki Scheller, länsstyrelsens försvarsdirektör rapporterade till regeringen om totalförsvarsprojektet på Gotland.

Foto: Lasse Linusson

Pilotprojekt2019-06-06 07:20

2017 fick Länsstyrelsen på Gotland och Försvarsmakten i uppdrag av regeringen att utreda samverkan och organisation inom totalförsvaret. 30 miljoner anslogs, fördelat på tre år. Arbetet ska årligen avrapporteras till regeringen. Den 4 juni reste länsrådet Peter Molin, försvarsdirektören på länsstyrelsen Kicki Scheller och chefen för Gotlands regemente, Mattias Ardin, till Rosenbad i det syftet. Där träffade man försvarsminister Peter Hultqvist (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) och 25 medarbetare från tre departement.

– Det var hedrande för oss att två ministrar avsatte en och en halv timme. Intresset för det vi arbetar med är stort, kommenterar Kicki Scheller.

Hon uppger att 120 personer redan varit involverade i planeringen och att 20 arbetsgrupper startats kring till exempel livsmedelsförsörjning, kommunikationer och energi. Analyser görs utifrån frågan "vad behöver totalförsvaret?" i en kris-, beredskaps- eller i värsta fall krigssituation.

– Det ger nya infallsvinklar på hur god krisberedskapen är. Vi marknadsför det vi kallar "ödrift" , alltså om självförsörjning, som vi ju är vana vid på Gotland. Tänkesättet kan lika gärna tillämpas i andra landsändar.

För 2018 användes 6 miljoner kronor av anslaget på 10. Undan för undan ökar dock lönekostnaderna. Projektledaren och projektadministratören slutade i ett tidigt skede, men ersattes inte. I stället flyttades hela projektet in i den vanliga linjeorganisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om