Beslutet att lägga ned togs för två år sedan, eftersom politikerna ansåg att utbildningen var för dyr. I juni gick de sista eleverna vid Wisbygymnasiets transportutbildning ut. Samtidigt råder kris inom den gotländska åkeribranschen – personalbristen är akut.
– Företag har tagit in B-bilar, lätta lastbilar, istället eftersom de inte hittar yrkeschaufförer. Det finns inga, säger Arne Strandänger.
Han företräder Sveriges åkeriföretag på Gotland, där Magnus Lindby är ordförande i Gotlands åkeriförening.
– Det är så pass allvarligt att vissa godslinjer står stilla hos åkerierna. Det börjar bli svårt att leverera till kunderna och snart kommer det att märkas hos konsumenterna, säger han.
Men en ny utbildning är på gång. Med statliga pengar hoppas Kompetenscentrum Gotland i början av nästa år starta en vuxenutbildning för yrkeschaufförer.
– Jag tror att det finns ett uppdämt behov, säger samordnaren Erik Gerndt och berättar att det redan första oktober startar en ettårig mekanikerutbildning med tio platser för tunga fordon, något som branschen också har akut behov av.
– Hittar de rätt folk kan det bli bra. Det kan vara invandrare som lärt sig svenska och blir duktiga, eller tjejer som vi vill ha in fler i branschen, säger Arne Strandänger.
Men både han och Magnus Lindby är överens om att vuxenutbildningen inte räcker till. Magnus är vd och ägare till Roma Grus, som sysselsätter 50 personer, och behöver rekrytera två till tre chaufförer det närmaste året.
– På Gotland behövs 15, sedan ökar behovet till 25 om året på grund av pensionsavgångar, säger han och berättar att han själv älskar att köra lastbil och hoppa in extra för att sätta sig bakom ratten.
Henrik Beijer är vd på Åkericentralen, paraplyorganisation för närmare 40 gotländska åkerier.
– Vi kanske vill ha lite bröd på hyllan, diesel på macken och det kan vara bra att få soporna hämtade även ute på landet. Annars tror jag inte att det blir så mycket bevänt med besöksnäringen, säger han om Gotlands beroende av transporter.
Henrik Beijer vittnar om personalbristen och berättar om ett gotländskt företag som i somras fick anställa en 75-årig chaufför.
– De som nu väljer att utbilda sig ska veta att de är jäkligt välkomna, säger han.