Om en knapp månad, den 10 september, måste alla yrkesverksamma lastbilschaufförer ha blivit godkända på YKB-utbildningen för att fortsätta köra lagligt på Europas vägar.
– Vår uppfattning är att de flesta åkeriföretag ligger bra till i planeringen, ungefär 96 procent av våra medlemsföretag uppger att de kommer hinna utbilda alla sina chaufförer i tid, säger Leif Lanninge, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.
Crister Persson, regionchef på Sveriges Åkeriföretag, har fått samma bild. Men han ser andra orosmoment på Gotland.
– De flesta åkerier utbildar bara sina fasta chaufförer vilket innebär att de som jobbar deltid eller kommer in som vikarier själva måste finansiera sin utbildning, säger han.
Något som Crister Persson tror kommer leda till en bemanningskris på gotländska åkerier.
– Nu har ju dessutom fordonsgymnasiet slutat ta in elever så det kommer inga nya chaufförer därifrån heller, säger han.
Göran Strandberg är personalansvarig på Gotlands Bilfrakt.
– Vi har redan denna sommar haft brist på vikarier, så våra chaufförer har behövt jobba övertid. Nu när de nya kraven på utbildning träder i kraft så kommer det att bli ännu värre, säger han.
Gotlands Bilfrakt utbildar själva sina chaufförer och har på så sätt kunna inkludera vissa av deltidsjobbarna.
– Många av dem som kör extra är ju till exempel pensionärer och det är klart att de inte kan lägga ut 10 till 12 000 kronor själva, säger han.
Göran Strandberg menar att samtidigt som antalet utbildade chaufförer minskar så ökar antalet transporter vilket i längden kommer att innebära problem.
– I år har vi haft så mycket turister att transporterna av bland annat livsmedel har ökat och nästa sommar, med färre chaufförer, kommer det att bli ännu värre.
Samtidigt är Göran Strandberg tydlig med att det är viktigt att beakta de regler och lagar som finns.
– Vi kan inte ta in folk på hur mycket övertid som helst och det är viktigt att våra chaufförer får sina semestrar och en chans att återhämta sig, säger han.
Crister Persson på Sveriges Åkeriföretag har utbildat många av öns chaufförer och upplever att han har fått positiv respons.
– Ja, det har varit uppskattat. Däremot så är jag lite orolig för att utbildningen inte kommer att uppdateras och förändras. Eftersom chaufförerna måste gå utbildningen var femte år så behöver den utvecklas för att de ska behålla motivationen, säger han.