Flera pensionärsorganisationer på Gotland upprörs över att det inte händer något i pensionärsrådet – ett råd där politiker och pensionärsorganisationer samråder kring frågor som rör äldre på ön. I oktober förra året skulle regionstyrelsens arbetsutskott behandla ärendet om en ny arbetsordning i rådet. Men ärendet lyftes bort och sedan dess har inte mycket hänt.
Håkan Ericsson (S), tidigare ordförande i pensionärsrådet och nu ledamot, säger att han förstår pensionärernas frustration.
– Det tas upp många frågor som verkligen berör de äldre nu så jag förstår att det börjar koka. Frågan är misskött.
Så, vad var det som hände?
– Vi jobbade länge med att ta fram riktlinjer för en ny arbetsordning i pensionärsrådet och jag tycker vi fick fram ett kanonförslag. Sen blev det ny majoritet och i regionstyrelsens arbetsutskott drogs förslaget tillbaka och sen dog frågan.
Varför drogs förslaget tillbaka?
– Jag vet inte, men min teori är att man inte vill samråda med den här gruppen när det nu väntas stora besparingar inom bland annat äldreomsorgen.
Rolf Öström (M), ny ordförande i pensionärsrådet, beklagar att det dragit ut på tiden.
– Jag är ny och har ärvt den här frågan, men det jobbas med en ny skrivning i regionstyrelseförvaltningen. Dröjsmålet har till viss del berott på att det dokument som ska tas fram ska bli så bra som möjligt för alla parter.
Men varför jobbas det med en ny skrivelse när det fanns ett förslag som alla var nöjda med?
– Jag vet faktiskt inte varför det förslaget lyftes ut, säger Rolf Öström.
Kan inte förslaget tas upp igen?
– Det kan jag faktiskt inte svara på, men min plan nu är att dra ihop ett möte och bortse från det formella. När en fråga har gått i stå är det viktigare att agera och träffas. Jag vill diskutera hur vi kan göra det så bra som möjligt för pensionärskollektivet. Det är viktigare än ett dokument.
Ett mejl har nu skickats till fem pensionärsorganisationer med inbjudan till möte den 22 augusti.
Tommy Johansson, representant för PRO, kommenterar inbjudan med att hela året kommer att gå utan något pensionärsråd.
– Vi vet inte ens om vi får något nytt förslag till ny arbetsordning i augusti. De utkast som vi tagit del av hittills har varit ett dåligt hopkok. Om vi inte kan få till stånd en arbetsordning som innebär att vi får rätt att framföra våra synpunkter, så kommer vi att samla in namn och kräva en folkomröstning.