Regionen tar över kritiserad p-tjänst

Boendeparkeringen har varit föremål för en hel del kritik – från såväl innerstadsbor som politiker. I oktober hamnar ansvaret för betalning, kundtjänst och ansökan på regionen, efter att företaget bakom parkeringstjänsten sagt upp sitt avtal.

Jenny Iversjö, chef för planerings- och utvecklingsavdelningen på teknikförvaltningen.

Jenny Iversjö, chef för planerings- och utvecklingsavdelningen på teknikförvaltningen.

Foto: Tommy Söderlund

PARKERING (GT)2017-09-26 05:00

Efter 14 oktober är det inte längre Tele-P som sköter betalning, förnyelse och ansökan för boendeparkeringen, en tjänst som årligen används av cirka 200 boende i innerstan. Avtalet med regionen sades upp redan i april i år, med en uppsägningstid på sex månader.

Så sent som i torsdags i förra veckan kunde trafikplanerare Lennart Klintbom, ansvarig för frågan på teknikförvaltningen, inte ge något besked om vem eller vilka som tar över uppdraget. Att regionen skulle kunna sköta boendeparkeringen i egen regi är inget alternativ, enligt honom, med hänvisning till resursbrist hos förvaltningen.

Anna Hrdlicka (M), ledamot i regionstyrelsen, har länge efterlyst ett bättre system för boendeparkeringen. Hon tycker inte att den fungerar som den är i dag och menar att den tekniska lösningen är under all kritik.

Hon ställer sig mycket kritisk till att förvaltningen inte har hittat en ny utförare, när knappt en månad återstår av det gamla avtalet.

– Att man inte har gjort något på ett halvår för att lösa situationen är minst sagt remarkabelt. Det går inte att skylla på personalbrist och sedan låta såna här funktioner i samhället falla. Det måste ju till en upphandling dessutom, någon sådan har inte inletts såvitt jag vet, säger hon.

Efter att ha riktat frågan till förvaltningschef Patric Ramberg, om det finns en upphandling, får GT dagen efter ett mejlsvar av Jenny Iversjö, avdelningschef på planerings- och utvecklingsavdelningen. Hon skriver bland annat att man diskuterat frågan under ett par månader och under den här tiden också undersökt om Region Gotland har en teknisk lösning för att själva sköta alla delar kring boendeparkeringen. Förvaltningen har beslutat att så är fallet.

Varken Anna Hrdlicka, eller politikerna i tekniska nämnden, har känt till tjänstemännens planer på att ta hem parkeringstjänsten i egen regi. Hon tycker att det borde ha förankrats politiskt genom en diskussion i nämnden.

– Och om det, som Lennart Klintbom säger, inte finns personal så verkar det märkligt att ta på sig uppdraget. Var finns tid, personal och pengar?

GT har, utan framgång, sökt Lennart Klintbom för att få klarhet. Jenny Iversjö undviker att svara på hur man inom förvaltningen kan ha så, till synes, olika syn i frågan. I mejlväxlingen med GT skriver hon däremot att förvaltningen ser egen regi som en bra lösning samt att regionen i och med detta får kontroll på hela kedjan från ansökan till att kunden fått sitt parkeringstillstånd.

Slutar med tjänsten

14 oktober upphör företaget Modul Systems med sin tjänst Tele-P, som sköter regionens boendeparkering för permanentboende i innerstan. Deras avtal har inneburit ansvar för alla administrativa delar som kundtjänst, betallösning samt ansökan om nytt eller förnyat parkeringstillstånd.

Det har gått nästan tio år sedan regionen tecknade avtalet med Tele-P, som i dag är namnet på själva tjänsten. Under åren, vilket GT har rapporterat om vid flera tillfällen, har kunder riktat kritik mot hur systemet fungerat. Det har främst handlat om problem att använda den digitala tjänsten, som att betalningar inte fungerat eller att man inte fått ut sitt parkeringstillstånd i tid. Det är Modul Systems som sagt upp avtalet med regionen eftersom bolaget inte längre ska tillhandahålla den här typen av lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!