Region Gotland har fått in nästan tre miljoner kronor mer under perioden januari till och med september i år jämfört med samma period i fjol.
- Tidigare när vi inte hade någon parkeringsavgift här på ön, kan man säga att gotlänningarna sponsrade turisternas parkering, säger trafikingenjör Lennart Klintbom.
- Nu bär bilismen nästan sin egen kostnad.
Från januari till och med september förra året fick Region Gotland in drygt 6,7 miljoner kronor via sina parkeringsautomater. Betalningar via mobiltelefoner resulterade i cirka 250 000 kronor. Samma period i år drog regionen in nästan 8,8 miljoner kronor via automaterna och 1,2 miljoner via mobilappar och sms-betalningar.
- Det märks att den här nyare typen av betalning är populär och lätt att använda.
Att betalningarna ökat tror Lennart Klintbom till stor del beror på att Gotland varit välbesökt i år.
Dessutom tog man bort möjligheten att parkera två timmar gratis även denna sommar och höjde delvis taxan.
- Men vi hade nog räknat med att det skulle ge lite mer och troligen blir det ändå ett litet minus i budgeten.
Tommy Gardell, tekniska nämndens ordförande, säger att det har stökat och krånglat lite med parkeringsautomaterna i somras:
– Det gick inte att betala i automaterna under en period, och då minskar ju intäkterna direkt. Vi fick byta leverantör och byta chip i alla automater. De kunde inte få systemet att fungera och det spårade ur.
När det gäller felparkeringar så kan regionen i år notera färre betalda parkeringsböter under perioden januari till och med september i år jämfört med förra året.
- Vad det beror på är svårt att analysera, säger Lennart Klintbom.
- Vi vet inte riktigt än om färre böter skrivits ut eller om det är färre som har betalt sin bot. Tidigare år uppstod en osäkerhet kring parkeringsbestämmelserna och då skrev vi inga böter under en period. Det kan ha påverkat.
Det vanligaste felet som leder till parkeringsböter är slarv med P-skivan. Den ställs inte på rätt klockslag.
Det värsta du kan göra som bilist är att parkera på handikapparkeringar utan tillstånd.
- Det är prio ett att bevaka handikapparkeringarna. Det, och om du ställer dig för nära ett övergångsställe. Det är väldigt farligt. Om det står en bil för nära ser du inte om det kommer till exempel ett barn som ska över. Då blir det 1000 kronor i böter direkt.
Frågan om parkeringsavgifter finns med i den övergripande parkeringsstrategin som regionen håller på att forma och som räknas vara klar i vår.
– När vi landar i strategin och vet hur den ska se ut, blir det en diskussion om avgifterna också, så klart. Ska det göras några förändringar vore det bra om vi kunde ta de besluten i god tid inför nästa sommar, säger Tommy Gardell.