Lite under radarn har det gått att det under hösten börjat gräddas pannkakor i mängd i en fabrikslokal i Tingstäde. Sedan tio veckor är det full sprutt bland maskinerna, just nu ligger kapaciteten på 11 000 pannkakor och 22 000 plättar i timmen.
Lite märkligt kan det tyckas, men samtidigt inte märkligt alls. För:
– Det uppstod en situation och vi tog bollen, som han uttrycker det.
Magnus Bolin är vd för Gotlandsägg AB, vilket sedan 1992 bland annat har sitt äggpackeri i Stenkyrka.
Det är genom bolagets nära och nu 18-åriga samarbete med Ica som den här nya produktionsgrenen kom till stånd.
– De ville ha pannkakor med svenska råvaror i sitt sortiment och undrade vad vi gör med äggen som blir över och, ja, det hela mynnade ut i det här, säger han.
I lokalerna, där ett företag som producerade bake off-produkter tidigare höll till, löper det löpande bandet genom flera rum, lite som i jultomtens verkstad.
I ena änden en tank med 300 liter smet, baserad på svenska och företrädesvis gotländska råvaror; mjöl, mjölkpulver, ägg och olja.
Därefter en ytterst hemlig stekprocess, där det fräser och luktar just stekt pannkaka, innan de kyls och packas i förpackningar för transport till Icas centrallager i Kungälv, varifrån de sedan distribueras ut över hela Sverige.
Allt är uppbyggt efter eget huvud och med erfarenheter från logistiken inom äggpackeriet.
Just nu gör personalen vad den kan för att klara Icas krav och förväntningar. Allt är ju så nytt och har tagit tid och kraft att kalibrera.
– I somras när det var som varmast installerade vi all utrustning här, det var ett slit, kan jag säga. 32 grader ute och vi gick ändå ut för att svalka oss, ler Magnus Bolin.
Men nu är stekprocessen alltså igång med såväl pannkakor som plättar, nio personer är anställda för ändamålet, alla får äta hur många pannkakor de vill.
Bolin, avser att efter hand stiga åt sidan, det är istället Danne Segerlund som mer och mer kliver in som chef på bygget.
Magnus Bolin har haft tur, säger han, som vuxit upp med såväl mor som mormor och farmor vilka alla varit riktiga mat-mammor. Han minns ännu smaken av de nystekta pannkakor han åt med jordgubbssylt som barn.
För egen del har han blivit en hygglig snidare på att laga mat, med två undantag: baka bröd och grädda plättar.
– Jag tror jag stekt pannkakor tre gånger i livet. Det är svårt, jag har aldrig fått till det.
Har du fått till det på logdanserna, då?
– Nja, det ska mycket till för att jag ska släpa mig runt, jag är ingen dansman, nej. Jag är hellre en stor stark i baren.
Frågan som en följdfråga på något han under den här intervjun just sagt; att han kanske hann tänka att han skulle få tid över nu när en person anställts på packeriet i Stenkyrka som delvis tagit över hans arbetsuppgifter.
Men så blev det alltså inte:
– För är man på logdans och någon bjuder upp, då kan man inte nobba hela tiden. Ibland måste man ge sig hän, precis som jag gjorde när den här satsningen blev aktuell.
I framtiden ser han goda möjligheter till expansion, ännu är allt i sin linda. Galetter, boveteplättarna med franskt ursprung, skulle kunna vara ytterligare en produkt. Bolin tror att den skulle kunna ta upp kampen med fredags-tacosen i de svenska hemmen.
Men det bygger förstås på att folk vill värna svenska råvaror och att de fortsätter handla färdig mat.
– I dag växer färdigmaten enormt, vi ska ha världens finaste kök men folk verkar inte kunna knäppa på spisen, som han uttrycker det.
För närvarande är Magnus Bolin rätt tacksam för det.