"De finns överallt där barn finns"

Ulrika Rogland är advokaten som hjälpte till att fälla den så kallade "Alexandramannen". I går besökte hon Wisbygymnasiet för att prata om sexuella övergrepp och grooming.

Simon Gustafsson, Celina Engström, Jessica Odqvist och Angelica Töllinen från fritidsgården Puma fick tips om föreläsningen av polisen.

Simon Gustafsson, Celina Engström, Jessica Odqvist och Angelica Töllinen från fritidsgården Puma fick tips om föreläsningen av polisen.

Foto: Paula Zielinski

Övergrepp på nätet (GT)2018-08-31 09:30

Grooming kallas det när vuxna, ofta under falsk identitet, kontaktar barn och ungdomar på internet med avsikten att utnyttja dem sexuellt. Ett problem som vuxit sig allt större de senaste åren, och som drabbar barn och unga i alla åldrar.

I går föreläste Ulrika Rogland om företeelsen för skolpersonal och andra vuxna i Wisbygymnasiets aula, med förhoppningen om att öppna dialogen i skolan och i hemmet.

– Vi måste börja prata mer om hur barnen har det på internet. Det ska vara lika självklart att fråga hur deras dag på internet har varit som att du frågar hur dagen varit i skolan, säger hon.

Ulrika Rogland var åklagare i Sveriges första stora groomingmål 2005-2007, där en man i 30-års åldern dömdes till tio års fängelse samt livstids utvisning för våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av underårig, misshandel, sexuellt tvång och förförelse av ungdom på fler än 50 unga tjejer. Målet bidrog till den groomingparagraf (straffbestämmelsen "kontakt med barn i sexuellt syfte"), som infördes något år senare.

Under gårdagens föreläsning, som anordnas av stiftelsen Aktiv skola, kastades deltagarna direkt in i en film som fick dem att hålla andan. Filmen är en dramatisering över hur snabbt det kan gå att utsättas för grooming.

– Jag hoppas att alla föräldrar och lärare tar sig tid att läsa på och diskutera det här. Vi måste jobba förebyggande för att få barnen att våga berätta om sina upplevelser på nätet. Någon annan teknisk lösning finns inte, om vi inte stänger ner hela internet. De här männen finns överallt där barn finns, säger hon.

Bland publiken fanns personal från fritidsgården Puma. De hade fått tips av polisen om att föreläsningen skulle äga rum.

– Jag hoppas vi kan få med oss fler verktyg för hur vi ska hantera sånt här. Vilka frågor man ska ställa och signaler att leta efter. Vi jobbar i dag väldigt brett och pratar redan en hel del om internetanvändning. Om en ungdom får ett meddelande på telefonen ställer vi ibland frågor om vem det är. Men vi har ju en lite annan relation till ungdomarna här på Puma än vad kanske lärarna i skolan har, säger Simon Gustafsson.

Föreläsningen i Visby innebar starten på en lång Sverigeturné som kommer att pågå under hela hösten, med fortsättning i vår.

Groomingparagrafen

6 kap. 10 a § BrB: Den som, i syfte att mot ett barn under femton år begå en gärning för vilken straff föreskrivs i 4, 5, 6, 8 eller 10 §, träffar en överenskommelse med barnet om ett sammanträffande samt därefter vidtar någon åtgärd som är ägnad att främja att ett sådant sammanträffande kommer till stånd, döms för kontakt med barn i sexuellt syfte till böter eller fängelse i högst ett år. Lag (2009:343).

Källa: riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om