Titta på fotot som visar SGU:s fartyg Ocean Surveyor, omgiven av det som ofta kallas blommande alger, men i själva verket är cyanobakterier. Bilden är tagen den 24 juli, öster om Gotland i höjd med Fårösund. Den ger en skrämmande aktuell bild av övergödningen av Östersjön. Stora områden i havet har döda bottnar och näringstillförseln från bristfälliga reningsverk, jordbruket och andra mänskliga aktiviteter fortsätter. När syret försvinner så frigörs dessutom fosfor från havsbotten och det blir en ond spiral.
– Den internbelastningen undersöker vi nu, säger Lovisa Zillén Snowball på SGU.
Kartläggningen av fosforhalterna i Östersjöns bottensediment sker i de djupare bassängerna öster och väster om Gotland. Ombord på SGU:s fartyg finns en besättning på sex personer och fem geologer. Arbetet har bedrivits dygnet runt en tid och under tisdagen väntas fartyget lägga till i Oxelösund, innan det är dags att ge sig ut till sjöss igen på nya uppdrag.
SGU för kartläggningen på uppdrag av Havs-och vattenmyndigheten, som fått anslag i sitt senaste regleringsbrev.
– Det behövs ett bättre underlag än vad vi haft hittills till de politiska beslutsfattarna, säger Lovisa Zillén Snowball.
– Arbetet bidrar till förbättringar av till exempel SMHI:s modeller. Sen får man se vad som kan göras för att binda fosforn, eller syresätta bottnarna. Och så måste man komma till rätta med källorna till näringstillförseln fråm land.