Urbergsgruppen bildar grupp på Filehajdar

I sista stund har en lokal sektion av Urbergsgruppen bildats vid Filehajdar inför förhandlingen om Cementas täktansökan.

På måndag startar förhandlingen om Cementas täktansökan. Då kommer Urbergsgruppen, som förra veckan bildade en lokalavdelning på Filehajdar, att delta.

På måndag startar förhandlingen om Cementas täktansökan. Då kommer Urbergsgruppen, som förra veckan bildade en lokalavdelning på Filehajdar, att delta.

Foto: Gunnar Britse

Othem2019-09-27 17:59

”Vi måste vara rädda om vattnet”, säger nyvalda ordföranden Karin Mårtensson som finns med när förhandlingen inleds på måndag.

Cementa har ansökt om fortsatt verksamhet i Västra brottet och utökad täkt på Filehajdar, för att bryta maximalt 3,8 miljoner ton sten per år. Under fem dagar ska bolaget redogöra för hur brytningen påverkar yt- och grundvatten, om inverkan på Natura 2000-områden och arterna som de skyddar, om buller, vibrationer och annat. Förhandlingen avslutas på fredag med att mark- och miljödomstolen besöker Västra brottet och Filehajdar.

Naturvårdsverket, länsstyrelsen, Region Gotland och andra myndigheter ska redogöra för sina åsikter om ansökan. Till de föreningar som deltar, Naturskyddsföreningen, Gotlands botaniska förening och Skydda Skogen, ansluter sig nu Urbergsgruppen. Förra veckan bildades en lokalavdelning.

– De yttranden som länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket lämnat in är bra. Vår lokala del av Urbergsgruppen är i sin linda, men den behövs för att lyfta frågorna om vattnet, säger Karin Mårtensson som tidigare även engagerat sig i frågor om Tingstäde träsk.

Genom att ansluta sig till Urbergsgruppen kan gruppen delta i förhandlingen och får tillgång till Urbergsgruppens jurister och miljöexperter. Filehajdar-gruppen är dock bildad så sent, att något stöd inte ordnats till nästa vecka.

– Hur domstolen än beslutar räknar vi med att domen överklagas, och i nästa instans kan de få hjälp av våra jurister, säger Urbergsgruppens ordförande Lisa Wanneby.

Lisa Wanneby berättar att Urbergsgruppen sedan drygt två år tillbaka har en lokal grupp i Klintehamn, som organiserat stöd inför förhandlingen om SMA Minerals ansökan om utökad brytning vid Klintebys. Miljöjuristen Gunilla Högberg Björck är anlitad som ombud. Hon har på senare tid bistått i uppmärksammade miljömål, bland annat försöken att stoppa Odin Metal från att leta efter koppar- och silverfyndigheter i Dalsland. Hon hjälper även Naturskyddsföreningen i Tranås, som försöker hindra utvinning av sällsynta jordartsmetaller.

Cementas planer har även engagerat föreningen Skydda Skogen, som deltog när Ojnareskogen var en brännande fråga. Fältbiologernas medverkan är dock oklar. GA har sökt föreningen. I ett sms skriver Alva Snis Sigtryggsson, förgrundsgestalt under protesterna i Ojnareskogen, att hon inte längre arbetar med frågor om kalkbrytning.

Karta: Filehajdar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!