Karl Palmqvist, 22, är en före detta elitsimmare som tvingats uppleva hur en karriär som inte går som tänkt påverka hela ens mående. 20-30 timmars träning i veckan gjorde att resultaten i bassängen var allt han identifierade sig med.
– När något gick fel, en dålig start eller vändning, ledde det till att jag kände självhat och tog på mig skulden för allt som gick fel.
Med åren byggdes en falsk identitet upp vilket gjorde att han kände sig ensam och otillräcklig.
I dag vet han att det måste finnas utrymme för att prata om stress och sårbarhet inom idrotten likaväl som den fysiska statusen.
Det är en del av det han vill sätta fokus på genom sommarens mastodontprojekt.
– För mig är det viktigt att simning har ett större syfte än fysisk prestation. Jag vill få unga idrottare att våga prata om sitt mående. Tar man hjälp behöver man aldrig vara eller känna sig ensam, säger han.
Men det är också för att sätta fokus på Östersjöns hälsa som han avser att starta sin simtur samband med Almedalsveckan i juni. Ett innanhav som lider av övergödning, överfiske och minskad biologisk mångfald.
– Det är symbolisk plats. Och med barndomssomrarna på Ljusterö i minnet blir jag sorgsen över hur det känsliga havet sakta förstörs.
Men också, säger han, triggad att verkligen försöka förändra.
– Ju längre vi människor vi kommer från att ta hand om naturen desto längre bort från oss själva kommer vi. Det var genom havet jag hittade tillbaka till mig själv, säger han.
Planen är att simma 20 kilometer om dagen, vilket innebär att projektet i så fall tar 15 dagar. Men hur det verkligen blir vet ingen, att planera väderförhållandena är svårt. Helst vill han simma motsols då han bara andas åt vänster och gärna vill kunna se land.
Han hoppas också, via samarbetspartners, kunna få med sig en följebåt att äta och sova på. Annars blir det att ta sig till land för att tälta.
Hur förbereder du dig?
– Före årsskiftet blev det 20 kilometer per vecka, men det ska ökas med 2,5 kilometer i veckan till totalt 70 kilometer i veckan. Dessutom blir det styrke- och rörlighetsträning och daglig meditation för att förbereda mig mentalt, säger Karl Palmqvist.
Palmqvist blir inte den förste som simmar runt ön. Senast 2017 simmade triathleten Jonas Colting runt ön på 23 dagar. Han mål var att påverka politiken att satsa mer på simkunnighet, simhallar och integration.