I samband med en inspektion hösten 2008 körde handläggare från länsstyrelsen in på Max Hanssons mark på Östergarnslandet. Så långt stämmer historierna överens, men sedan står ord mot ord.
Max Hansson hävdar att hans mark blivit sönderkörd och att ett brott mot terrängkörningslagen har begåtts. Handläggarna som var på plats hävdar å sin sida att ingen mark har förstörts och att man kört på en väg som redan fanns. Max Hansson har tidigare framfört detta klagomål till länsstyrelsen och även fått ersättning för den förstörda marken, men nu väljer han att polisanmäla.
- Ja, för att låta åklagare reda ut om tjänstemän på Gotlands länsstyrelse inte behöver respektera terrängkörningslagen. En lag som länsstyrelsen är satt att övervaka att den efterföljs, skriver Max Hansson till GA.
Inget förstördes
Urban Westerlind som var en av handläggarna som var på platsen och alltså nu riskerar att polisanmälas förnekar bestämt att de gjort något fel.
- Vi har varit på hans mark, men vi lämnade inte vägen som redan fanns. Vi kan garantera att marken inte förstördes, säger Urban Westerlind.
Trots att man från länsstyrelsens håll inte anser att man gjort något fel så har dryga tusen kronor betalats ut till Max Hansson som ersättning för återställande av mark. På utbetalningen står det "fakturan avser återställande arbeten efter terrängkörning".
Enligt länsstyrelsens jurist Petter Rimfors var betalningen ett enkelt sätt att slippa en tvist i ärendet.
- I det här fallet gjordes det en bedömning av merkostnaderna som skulle ha blivit om det gått till en civilrättslig process, förklarar han.
Pengarna ska inte ses som något erkännande om att man gjort fel, enligt honom.
För precis som Urban Westerlind anser inte Petter Rimfors att något brott har begåtts. Han bedömer att bilen körde på redan uppkörda hjulspår och även om det inte skulle vara så har länsstyrelsen rätt att i tjänst göra undantag från förbudet om att köra i terräng.
Inte orolig
Men nu vill alltså Max Hansson att händelsen ska prövas rättsligt eftersom han anser att länsstyrelsen själva redan borde polisanmält sina medarbetare för misstänkt brott. I ett brev till landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård skriver han "Då jag noterat att du inte agerat så måste följden bli att jag själv måste polisanmäla händelsen".
- Det får han väl göra om han vill det. Jag är inte orolig, säger Urban Westerlind.
Cecilia Schelin Seidegård befinner sig för tillfället utomlands och har inte gått att nå för en kommentar.