TV4:s program Kalla Fakta avslöjade under förra veckan att läkare på svenska vårdcentraler utför oskuldskontroller på unga kvinnor, mot deras vilja. Programmet fick mycket uppmärksamhet, och i ett uppföljande nyhetsinslag i TV4 den 8 oktober rapporterades att Gotland är ett av två län i Sverige som i en enkät svarat att oskuldskontroller kan vara etiskt försvarbart vid mycket speciella omständigheter, så som risk för självmord eller för att ge stöd och information.
Gotlands sjukvårdsdirektör Maria Dalemar vet inte vem som svarat på enkäten, men säger att hållningen inom gotländsk sjukvård är att oskuldskontroller under inga omständigheter ska genomföras.
– Det låter som att man i den här enkäten svarat utifrån att det finns mycket speciella omständigheter, men utifrån mitt ställningstagande står oskuldskontroller i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det är det som ligger till grund för allt vårt arbete, säger hon.
I nyhetsinslaget tar man även upp frågan om det behövs riktlinjer kring oskuldskontroller inom den svenska vården. Maria Dalemar är osäker om det finns några skrivna riktlinjer på Gotland, och är kluven kring om det behövs.
– Jag kan inte på rak arm svara på om det finns några riktlinjer. Min allmänna uppfattning är att riktlinjer ska vi ha, men de ska tala om när man ska eller inte ska genomföra en undersökning. När det gäller oskuldskontroller finns ingen anledning att någonsin göra det, och då behövs inga riktlinjer.
Om det inte behövs riktlinjer, menar du då att det är något som du anser ska vara underförstått inom vården på Gotland?
– Jag vågar inte svara på om det finns skrivet någonstans, men gör det inte det finns det kanske anledning att se till att det finns skrivet att det är en undersökning som inte ska göras.
Helagotland.se har utan framgång sökt sjukvårdschefen Cathrine Malmqvist för en kommentar.