Världsmästaren tävlar på Gotland

Orienteringsmästarna Gustav och Helena Bergman spenderar helgen innan världscupens avgörande i Lickershamn: "Vi ser det lite som en semestertävling."

När Gustav Bergman tar sig an Helg utan älg gör han det på ett avslappnat sätt. "Jag hoppas det här kommer bli en rolig helg."

När Gustav Bergman tar sig an Helg utan älg gör han det på ett avslappnat sätt. "Jag hoppas det här kommer bli en rolig helg."

Foto: Adam Ihse/TT

Orientering2019-10-17 11:35

I helgen blir Lickershamn plats för 700 orienterare att samlas på när tävlingen Helg utan älg går av stapeln. Tävlingsledningen erfar att större delen av de tävlande kommer från Stockholmsområdet. Och bland dem finner vi den rådande ettan i värdscupen: Gustav Bergman.

– Jag hoppas det här kommer bli en rolig helg, jag har spenderat mycket tid när jag var barn i just Lickershamn och Gotland är ju väldigt trevligt, säger Bergman vars moderklubb är OK Ravinen i Nacka.

Veckan efter tävlingen i Lickershamn reser Gustav Bergman till Guangzhou i Kina där världscupen avgörs helgen den 26-29 oktober. Helg utan älg blir ett genrep, fast ändå inte.

– Det är ju sista tävlingen innan det gäller på allvar men det skiljer väldigt mycket mellan tävlingarna. Jag ska dock försöka hinna med lite stadsorientering i Visby någon av dagarna för att värma upp lite inför det momentet i Kina. 

I startfältet för damernas huvudklass hittas Helena Bergman, även hon med lång meritlista från tidigare tävlingar. Huruvida makarna kommer finna någon tid till avslappning på ön är lite oklart i nuläget.

– Vi ser det lite som en semestertävling men jag vet inte om det kommer bli speciellt mycket tid till att faktiskt semestra nu när vi är här, säger Gustav Bergman. 

I orienteringskretsar är den gotländska terrängen ökänd för att vara plan.

– Det kan vara svårt att veta var man är utan höjdskillnaderna. Än vet jag såklart inget om banan men man lär behöva använda kompassen mycket.

I herrarnas startfält hittas även Rassmus Andersson från OK Linné Uppsala, tidigare i höst hamnade han på tredjeplats i lång-SM. Slagen med bara ett par minuter av Gustav Bergman.

– Vi får se hur det går i helgen, som sagt ser jag det lite som en semestertävling och tar det kanske lite lugnare än vanligt. Jag tror nog att Rassmus tänker lite liknande. Fast det innebär ju inte att jag tänker ge mig helt, skrattar Bergman fram. 

Inför avslutet i världscupen råder blandade känslor.

– Tävlingen i sig ser jag mycket fram emot. Jag leder just nu men det kommer nog vara svårt att hålla kvar, det är många som jagar på bakifrån. Själva resan är jag inte jättesugen på, Kina är inte bäst på mänskliga rättigheter. Jag och flera andra tävlande tycker det är problematiskt att arrangera tävlingar i såna länder. 

Helena Bergman tidigare Jansson ser till att ge även D21 stjärnglans.
Helena Bergman tidigare Jansson ser till att ge även D21 stjärnglans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!