Cecilia Westerholm Beer driver Grå Gåsen men även det tidigare värdshuset som numera heter Gåsen out. På nedervåningen har hon ställt upp några av borden för VM i gotlandsdricke.
– Det är lite nostalgi att komma in i lokalerna, säger Anders Mattson som är ordföranden i juryn.
Han var med den första gången som tävlingen anordnades på samma plats. Det var även Tryggve Berling, som också ingår i den nya dricknämnden som arrangerar tävlingen. Han har med sig en bild från 1992, när han som finalist tar emot en keramikmugg som pris för Sudrets bästa dricke.
– När det var tävling här ute så var det ett måste att ställa upp, men det är några år sedan, säger Tryggve Berling.
Åren därpå ändrades texten på muggarna från “Sudrets bästa dricke“ till “Världens bästa dricke“. Tävlande kom med fyllda femlitersdunkar från allt fler socknar för att vinna VM-titeln.
– Sudret har nog alltid haft flest vinnare, med det är glädjande att det har spridit sig, säger Tryggve Berling.
VM i gotlandsdricke återkom varje höst på värdshuset Björklunda, innan det flyttade längre söderut till pensionat Holmhällar. För ett par år sedan arrangerades tävlingen ända uppe på Fårö på Stora Gåsemora, men förra året flyttades den ner till Sudret igen och Grå Gåsen. I år har den återvänt till där allt började.
– Det är lite kul att vara tillbaka, där Tore Jakobsson en gång startade upp, säger Anders Mattson.
Han nämner initiativtagaren och den tidigare ägaren till värdshuset. I år kommer hans dotter, kocken Martina Jakobsson att laga maten.
– Så det finns en kontinuitet där också, säger Cecilia Westerholm Beer, som arbetar tillsammans med henne på Grå Gåsen.
Däremot så kommer hon inte att laga den ursprungliga menyn.
– Det var lammskallar som serverades då och sedan fortsatte man med det. Så många åkte hit för lammskallarna och en del åkte hit för drickan och en del för både och, säger Tryggve Berling.
Han minns även en annan tävling som hölls under mästerskapet.
– Det var en ögonätartävling. Den som kunde äta flest ögon från lammskallarna och det har varit samma vinnare nästan alla år, säger Tryggve Berling.
I år serveras dock en mer klassisk rätt med kött, sås och potatis till gotlandsdricken.
– Så nej. Det blir ingen ögonätartävling i år, säger Cecilia Westerholm Beer.