Lantbrukaren Fredriks upptäckt i brunnen: En stor örn

Det var i onsdags, när lantbrukaren Fredrik Albers i Öja skulle köra ut gödsel ur den stora brunnen på gården, som han såg något som stack ut. Han gick närmre för att undersöka, och till sin stora förvåning såg han att det var en örn som fastnat.

Örnen precis när den kommit upp med hjälp av Fredrik.

Örnen precis när den kommit upp med hjälp av Fredrik.

Foto: Fredrik Albers

Öja2023-08-31 20:20

– Jag såg direkt att det var en fågel som var ganska stor, berättar Fredrik Albers dagen efter upptäckten.

Fågeln visade sig vara en vuxen havsörn, som blir drygt två meter mellan vingspetsarna, som hade fastnat i geggan. Fredrik Albers insåg direkt att han behövde göra något.

– Min första tanke var att jag måste försöka hjälpa den. Jag hämtade en stege och försökte fiska upp den, till slut lyckades jag. Den var indränkt och kunde inte röra vingarna, så jag sköljde av den med slangen.

undefined
Örnen har inte mått bra under tiden i brunnen.

Fredrik Albers såg att fågeln var i behov av hjälp. En familjemedlem ringde polisen för att få råd, och polisen tog ärendet vidare.

Tidigt på torsdagsmorgonen hämtades örnen av Måns Hjernquist. Han är viltrehabiliterare på organisationen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt (KFV) och van vid att ta hand om skadade fåglar.

– Jag åkte ner tidigt i morse för att hämta örnen, säger han.

Brunnen den legat i, fylld med gödsel, är allt annat än en hälsosam plats för liv.

– Det är otroligt starka gaser, ammoniak och annat som är livsfarliga att andas in. Så det är ett litet mirakel att den klarat sig, säger Måns Hjernquist som även hyllar lantbrukarnas insats.

– De gjorde allt rätt, dels genom att kontakta polisen för råd och hjälp, dels genom att de lyckades få upp örnen ur brunnen. Det var ett rådigt ingripande.

undefined
Måns Hjernquist, viltrehabiliterare på KFV.

Måns Hjernquist tog med örnen till KFV:s anläggning och påbörjade rehabilitering.

– Den var helt indränkt i gödsel och behövde tvättas ordentligt. Min organisation brukar ta hand om oljeskadade fåglar som tvättas enligt en viss metodik, så örnen har nu fått genomgå en sådan tvätt.

Varför örnen hamnat i brunnen vet han inte. En teori är att det kan ha varit en mås eller en kråka som örnen ville jaga, eller att den trodde att det var vatten den skulle landa i.

undefined
Örnen på morgonen då Måns Hjernquist kom för att hämta den.

Hur länge örnen, som var ringmärkt, legat i brunnen är det ingen som vet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är ett under att örnen lever.

Fågeln är dock långt ifrån återställd. I skrivande stund vilar den på anläggningen.

– Den har ju varit med om ett trauma, en riktigt läskig upplevelse. För en vild örn är det också jobbigt att bli infångad och genomgå behandling. Man måste vara väldigt varsam, säger Måns Hjernquist och fortsätter:

– Nu behöver den få vara i lugn och ro och få tillgång till föda och frisk luft.

I dagarna ska Måns Hjernquist undersöka ringmärkningen för att se hur gammal örnen är och varifrån den kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!