Mer gotländsk mat på tallrikarna

Region Gotland har avslutat sin livsmedelsupphandling. Resultatet är mer gotländskt, mer ekologiskt och mer etiskt producerade livsmedel.

Rotfrukter.

Rotfrukter.

Foto: Jurek Holzer/TT

offentlig mat2016-04-10 11:52

Genom att dela upp upphandlingen har fler mindre grossister kunnat lämna anbud.

– Vårt mål har varit att underlätta för små och medelstora företag att lämna anbud genom att vi delat upphandlingen i flera mindre. Detta har gett effekt och under den kommande avtalsperioden är det ytterligare en gotländsk grossist som anlitas, säger Josefine Jessen, avdelningschef för måltidsförsörjningen inom Region Gotland, i ett pressmeddelande.

Andra direktiv som präglar upphandlingen är god djuromsorg och etisk hänsyn. Alla produkter som köps in ska vara producerade under hållbara och ansvarsfulla förhållanden. Märkning krävs för vissa utvalda produkter så som bananer, kaffe, te och kakao. Dessa ska bland annat följa FN:s barnkonvention och odlaren ska garanteras skälig ersättning för sin vara.

De nya avtalen börjar gälla från 1 oktober 2016.

– Det nya avtalet kommer att innebära fler gotländska rotfrukter året runt, möjlighet att få fler gotländska råvaror under säsong samt att vår gotländska potatis slipper ta omvägen via fastlandet innan den kan serveras på våra bord, säger Josefine Jessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om