Den nya organisationen innebär ett förändrat arbetssätt internt men framför innebär det att gotlänningar hamnar i Stockholm när de larmar eller tipsar.
Lokalkännedomen kommer inte att vara lika stor men det är inte ett stort problem, menar Daniel Åhlén, polisinspektör och den som ansvarat för att informera om förändringen i sociala medier.
– Regionledningscentralen i Stockholm larmar patrullerna på Gotland som åker direkt om det är ett 112-larm. Det är bra om man kan uppge belägenhetsadress men det är inte nödvändigt, menar Daniel Åhlén. Poliserna i bilarna har kontakt med räddningstjänst och ambulans och samarbetar för att hitta rätt så snabbt som möjligt.
Nyordningen har ändå lett till oro bland gotlänningar.
"Dåligt. Så är det att bo på "landet" Tror jag flyttar tillbaka till Stockholm. Kommer inte att känna mig trygg längre.", skriver en kvinna på Facebook.
"Varför??? Det känns som ett dåligt skämt. Om det händer något där man inte riktigt kan få Stockholm att förstå då tar det bara tid", skriver en annan.
Både Daniel Åhlén och andra poliser ber om tålamod vid en övergångsperiod men tror sedan inte att det ska leda till sämre hjälp i akuta lägen.
Det kan dock vara så att det tar längre tid att få svar om man ringer 114 14. Och det kan vara ett problem.
– När folk upplever att operatören sitter längre bort och det tar längre tid kan det bli så att folk inte hör av sig när det gäller mindre akuta ärenden.
Som huvudskyddsombud var Daniel Åhlén kritisk till omorganisationen av flera orsaker.
– Men nu är vi liksom inte kvar där längre och då får man faktiskt gilla läget.
Daniel Åhlén säger att gotlänningar ibland är lite blyga, som han uttrycker det. De ringer 114 14 när det egentligen är ett larmläge.
Flera gånger när folk har klagat på att det tar tid att komma fram till polisen och Daniel Åhlén i efterhand har pratat med dem har han kommit fram till att de inte borde har ringt 114 14 utan istället 112.
– Är det akut så går det fort.