Går samman för att utveckla Fårösund

(GA) Det går bra nu. Det tycker företagare och boende i Fårösund. När KA3 lade ner miste 230 jobbet, sedan dess har Bunge ökat med 53 personer. Nu ska ett gemensamt utvecklingsbolag bli rena folkaktien.

Arne Eklunds personliga dröm är ett generationsboende i gamla äldreboendet som ägs av Region Gotland men som står tomt.

Arne Eklunds personliga dröm är ett generationsboende i gamla äldreboendet som ägs av Region Gotland men som står tomt.

Foto: Henrik Radhe

Nytt bolag2019-03-25 07:02

I snart ett år har företagare i Fårösund arbetat för att bilda ett lokalt utvecklingsbolag. Det är allt från knäckebrödsfabrik och flygfält till en ingenjörsfirma som uppbackade av Fårösundsborna Arne Eklund och Lars Elfström har haft kontakt med Region Gotland. Den 4 april bjuds allmänheten in till stormöte tillsammans med regionledningen i Gotlands idrottscenters stora sal.

– Här finns en herrans massa föreningar, men ingen motpart eller bollplank för Region Gotland att prata med när det gäller samhällsutvecklingen. Ska vi vara med kan vi inte bara sitta still, säger Lars Elfström, pensionär och tidigare vd för Geabs elförsäljning.

Förhoppningen är att inom ett år ha bildat ett lokalt utvecklingsbolag, liknande de som finns på flera andra orter på ön.

– Se på Östergarn och Burgsvik vilka framgångssagor det är, säger Arne Eklund som i 30 år har arbetat för att utveckla Fårösund.

Ett bolag skulle ha lättare att söka finansiering utifrån, men kräva att företag går in med pengar. Det är också tänkt att även privatpersoner ska få äga den lokala utvecklingen i aktieform.

– Det visar sig att det som är gratis inte är lika attraktivt. Har man satsat en liten slant är man mer engagerad, säger Arne Eklund och berättar att ambitionen är att kunna ha en anställd på halvtid som driver Fårösunds utveckling framåt.

I dag är gamla Konsumbutiken ett gott exempel på engagemanget. Huset fungerar som träffpunkt, med bland annat Svenska kyrkan, Röda korsets Kupan med café och vävstuga.

– Ett utvecklingsbolag kan behövas tycker jag, för att tända lite gnistor, säger Lilian Nyström, en av nio synnerligen aktiva mattväverskor.

Hon har följt samhället i med- och motgång sedan 1965. Sedan hon blev åretruntboende har Fårösund, och hela Bunge socken, vänt trenden. När KA3 lades ner miste 230 personer jobbet. 18 år senare har Bunge socken istället för avfolkning gått det motsatta hållet och ökat med 53 personer.

– Vi är trea på Gotland efter Visby och Västerhejde i ökning av antalet personer förra året, plus 34 i Bunge, säger Arne Eklund.

Han menar att befolkningsökningen märks och betyder mycket och han tror att kurvan kommer att fortsätta i samma riktning, efter Gotlandshems besked att de inom några år vill bygga lägenheter strax ovanför färjeläget.

Till det området, där fasader har fått ny färg och lägenheter uppfräschning, flyttade Lisa Bratt med sin familj 2013. De flyttade till Gotland i Provgute-projektet, något som hon aldrig har ångrat.

– Här finns en extremt aktiv kulturförening som bidrar till att samhället lever året om. Folk är väldigt pigga på samarbeten och vi har bara 120 meter till skolan, säger hon på väg hem med sonen Gabriel och en rejäl bukett tulpaner.

Strax intill står gamla äldreboendet nästan tomt, sedan förskolan nyligen flyttade. De tomma lokalerna ägs av regionen och Arne Eklund har förhoppningar.

– Tänk att få dit barnfamiljer som bor uppe och äldre som bor nere i ett generationsboende. Jag ser så mycket sociala fördelar om barn och gamla blandas, säger han.

Arne Eklund och Lars Elfström är överens om att bildandet av ett eget utvecklingsbolag i Fårösund underlättas av att det kan ske i lugn och ro, utan krisstämpel eller nedläggningshot. Men det finns ändå viktiga frågor för förbättringar att driva, samhällsservice som skulle betyda mycket för många, menar Arne Eklund. Han hoppas samla 200 personer till stormötet med Region Gotland.

– Vi ska slåss för att få tillbaka vår distriktsmottagning bredvid tandläkaren, säger han.

Fakta

25 april i fjol samlades lokala entreprenörer för att inleda arbetet med bildandet av ett lokalt utvecklingsbolag.

I dag finns 121 registrerade företag, flera finns med i starten av ett aktiebolag.

Till mötet på Gotlands idrottscenter den 4 april klockan 18.00 kommer bland annat regiondirektör Peter Lindvall, utvecklingsdirektör Stefan Persson, landsbygdsstrateg Malena Bendelin och regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius.

Källa: Fårösunds utveckling intresseförening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om