För Vanja Lyander har bakningen varit ett intresse sedan unga år, och när hon för 6-7 år sedan släpade med sig maken Börje på en kurs i hur man bakar i vedeldad ugn i Bottarve väcktes även hans intresse. Tanken på att starta ett bageri i den gamla ladugården på tomten hemma vid huset precis i utkanten av Roma dök upp, och renoveringar påbörjades. Parallellt med det började man även bygga en helt egen vedeldad bakugn.
– Den är inspirerad av en västerbottnisk ugn, med skillnaden att vi satt dit luckor som går att öppna och stänga, berättar Börje Lyander.
Själva bygget, som skedde på fritiden, tog ett flertal år. Bland annat knackade Börje till stenarna till murstocken på egen hand, och först kring påsk förra året kunde man öppna upp det som kom att heta Högbro bageri.
– Under det första året hade vi öppet under storhelgerna samt varje helg under sommaren. Förutom det var vi även med på en del marknader, berättar Vanja, som är den som står för merparten av själva bakningen.
I den självbetjänade gårdsbutiken kan man, beroende på säsong, köpa såväl kanelbullar och Gotlandslimpor, som gotländska ugnstrull och lantbröd. Enligt makarna Lyander har det första året gått precis "lagom" bra.
– På sommaren var det precis så man hann med. Vi har ingen vilja att göra verksamheten större än den är i dagsläget, utan vi är nöjda som det är. Det här är precis lagom att ha vid sidan om.
Vanja jobbar till vardags som lärare i Visby medan Börje är fastighetsskötare, och de båda berättar att tanken med bageriet inte direkt är att tjäna massa pengar.
– Nej, vi vill baka och sälja sådant som folk har råd med. Vi räknar inte med att tälja guld, utan vi gör det här för att det är roligt. Vi båda är sådana personer som inte sitter ner. Vi har alltid något att göra, och hade det inte varit det här hade det varit något annat, säger Vanja.
Hur går det här att kombinera med ett yrke som lärare?
– Det är ett perfekt komplement. I jobbet måste jag hela tiden vara med i huvudet, men när jag står här och bakar är det i stället händerna som får jobba.
Kärnan i verksamheten på Högbro bageri är att inte stressa fram något, och allt matbröd som säljs i butiken bakas till exempel på surdeg.
– Vi hastar inte. Allt tar tid, och vi låter det också ta tid. Vi gör som man gjorde förr, och det är det vi vill bevara, säger Vanja Lyander.