Bakom satsningen på ett nytt spritdistilleri står Gotlands Bryggeri som ser en möjlighet att bredda sin verksamhet.
Johan Spendrup, vd, har många idéer och stora förhoppningar.
– Vi har spånat på mycket, gin till exempel. Det vore otroligt kul att göra en gotländsk gin, vi har ju ganska gott om fina enbär på den här ön. Jag dricker inte särskilt mycket drinkar, men om jag gör det så gillar jag gin och tonic eller dry martini, säger han.
Men den första sorten är redan klar och lanseras på torsdag på en middag på Lindgården. Och det är en snaps av det lite mer oväntade slaget.
– En surströmmingssnaps. Och då frågar man sig vad surströmming har med Gotland att göra, och svaret är naturligtvis ingenting.
– Men vi har gjort det här i samarbete med surströmmingsakademin, och jag gillar konceptet att göra en akvavit som hänger ihop med maten. Det blir en helhet. Det vi kommer att göra är hantverksmässig sprit.
Gotlands Bryggeri gör redan en spritsort, Gotlands Bittar. Och idén att starta ett destilleri har funnits länge, men av olika anledningar inte blivit verklighet. Men nu utökas alltså sortimentet ordentligt. Och produktionen hamnar på Gotland.
– Vi samarbetar med Gutevin som har ett destilleri, så tillverkningen sker här. Sedan tappas det på flaska på fastlandet, men det allra mesta ska ju ändå säljas där så det spelar mindre roll som vi ser det.