Snart klart med nytt gårdsmejeri

Tullare stoppade de israeliska containrarna vid omlastningen i England. Men nu är de på plats, och monteringen av gårdsmejeriet är igång.

Håltagning. Nikolaj Leonov måste göra hål i de 40 fot långa containrarna. Att allt kommer att passa testades hemma i Israel i oktober.

Håltagning. Nikolaj Leonov måste göra hål i de 40 fot långa containrarna. Att allt kommer att passa testades hemma i Israel i oktober.

Foto: Krister Nordin

NYETABLERING (GA)2016-01-26 06:00

De 120 korna i ladugården vid Österlings i Stånga kunde höra att något var på gång under måndagen. Två montörer från det israeliska företag som levererat gårdsmejeriet var i full gång med sina vinkelslipar och ljudet spred sig över gårdsplanen.

Mejeriet ska inrymmas i två 40 fot långa gråa containrar: Med verktygen gjordes nödvändiga öppningar i väggarna. I en tredje gul container står all mejeriutrustning klar för att monteras ihop.

– Lars och jag var nere i Israel i oktober. Då var hela anläggningen monterad. Men i det skickat kunde den inte skickas till Sverige. Så den plockades ner. Nu ska den sättas ihop igen, förklarar Stig Göransson som tillsammans med sin hustru Gunn, Lars och Ingvar Hagman samt Kristina Pettersson står bakom Gotlands Gårdsmejeri AB.

Efter besöket i Israel var tanken att utrustningen skulle skeppas med båt till Sverige i början av december. Men avresan från Israel försenades och vid omlastningen i en engelsk hamn blev tullarna misstänksamma. Det ledde till att containrarna hölls kvar två veckor.

– Jag skulle kunna skriva en hel bok om transportproblemen. När containrarna slutligen nådde Norrköping fick den åkare som skulle hämta dem haveri på bilen, suckar Stig.

Kraftigt försenad påbörjades monteringen i går. Under väntetiden har Stig Göransson tagit fram etiketter till de pet-flaskor som ska användas, och han har funderat över distributionsleden. Kanske blir det med egen bil.

– Vi har kapacitet att tillverka 2 000 liter per dag. Det blir lågpastöriserad och ohomogeniserad mjölk med 2,1 procents fetthalt. Lite som en gammaldags mjölk som skiktar sig, säger Stig Göransson.

Tanken är att även göra annat än mjölk.

– I Israel gör många små mejerier glass. Här i Sverige tillverkar de flesta mjukost. Det kan vi också göra, men vi planerar i första hand att göra yoghurt och crème fraiche, säger Lars Hagman.

Efter de förseningar som varit vågar Stig och Lars inte längre sia om när produktionen är igång. De räknar med start någon gång i vår.

Österlings gård kommer även efter starten att leverera mjölk till Arla. Av de 4 000 liter korna lämnar per dag ska hälften via rörledningar gå från ladugården till det egna mejeriet.

– Ladugården är fem år gammal. Läget är rätt tufft just nu, men jag hade redan innan läget blev akut för mjölkföretagare tänkt att det skulle vara bra om gården hade ytterligare ett ben att stå på, säger Lars Hagman.

Det extra benet känns säker bra i dagsläget. Arla aviserade förra veckan att mjölkpriset sänks med 9,3 öre vid månadsskiftet och att framtiden ser fortsatt osäker ut.

Gårdsmejerier

Statistik över antalet gårdsmejerier saknas efter mars 2015, då skyldigheten att rapportera mjölkmängder togs bort i samband med att kvotsystemet togs bort. För ett år sedan fanns det 65 gårdsmejerier, enligt Jordbruksverket.

Intresset för mindre mejerier växer. Svenska gårdsmejerier, återförsäljare av den utrustning som levererats till Österlings i Stånga, räknar med att sälja 20 anläggningar i år. För fem år sedan fanns ingen efterfrågan alls.

Den israeliska tillverkaren Tessa gör anläggningar med kapacitet på 500– 50 000 liter per dag.

Fakta: GP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om