Experternas bästa tips för träningsåret 2017

Ett av de vanligaste nyårslöftena är att börja träna. Här är experternas bästa tips om hur du gör för att skapa rutiner för en hållbar hälsa.

Håkan Karlsson som driver Visby Träningscenter varnar för att man inte ska "överdosera" i början.

Håkan Karlsson som driver Visby Träningscenter varnar för att man inte ska "överdosera" i början.

Foto: Montage/Arkiv

Nyårslöfte2017-01-03 19:30

På nyårsafton är det många som lovar sig själva att bli bättre på att ta hand om sig och börja träna mer. Men varje år ser det likadant ut på gymmen, efter nyår är det fullt på passen och många springer mil efter mil på löpbanden. Men efter några månader är det inte lika trångt på gymmen då många har tappat motivationen och slutat träna. Helagotland.se har frågat öns träningsexperter om hur man gör för att infria sitt nyårslöfte och vad man ska tänka på för att lyckas hålla motivationen uppe.

– Det gäller att inte gå ut för hårt. Det finns de som bestämmer sig för att träna varje dag, två gånger om dagen. Där skulle jag sätta ett mer långsiktigt mål, säger Johanna Törnevall, personlig tränare på Form Visby.

Vad som är hållbart är, enligt henne, olika för olika personer.

– Ett hållbart mål är om man hittar en jämn nivå på träningen året runt. Man ska hitta en träningsform som är kul och inte gå ut för hårt i början utan hellre öka träningen successivt i så fall, säger Johanna Törnevall.

Det kan även vara bra att planera in träningen i sin vardag.

– Många har sexveckorsscheman på sina jobb och då kan man boka upp träningen efter det, säger hon.

Även Lilian Pettersson som driver Fysfab i Klintehamn har märkt att många med ett brinnande engagemang i början av året droppar av under våren.

Hur gör man för att orka träna långsiktigt?

– Variera träningen, ta med en kompis, det är roligt att vara flera när man tränar och ha bra musik i lurarna, säger hon.

Om motivationen ändå tryter så kan man ta hjälp av en personlig tränare.

Även Håkan Karlsson som driver Visby Träningscenter varnar för att man inte ska gå ut för hårt i början och som han säger "överdosera".

– För guds skull, börja inte ändra allt på en gång, säger han.

Att lägga om kosten och börja hårdträna på en gång är ingen bra väg att gå. Enligt honom är det inte alltid själva träningen som är problemet.

– Man kanske ändrar sin kost till något som man egentligen inte vill äta och ändrar hela sitt friskvårdsbeteende. Då kommer det en dag efter två till tre veckor då det börjar ta emot, säger han.

Det är svårt att ändra allting samtidigt, låt därför alla förändringar ta sin tid.

– Det är oftast de små ändringarna som är lätta att hålla ordning på, säger han.

Fem tips för hållbar träning

*Börja lätt och stegra långsamt

* Träna stabilitet och rörlighet

*Variera mellan soft och intensivt, oavsett träningsvana

* Planera för återhämtning

*Trotsa aldrig kroppens signaler

Källa: Friskis och svettis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om