De ska förvalta ett blomstrande kulturarv

Nu är det klart vem som tar över tjänsten efter Lasse Pettersson i Botaniska trädgården. Bonnie Öhman och Anki Hallin delar på jobbet och de vill fortsätta att utveckla kulturarvet med sina 300 000 årliga besökare.

Lust. Anki Hallin och Bonnie Öhman i ett hav av cyklamen och röda julrosor. De delar på ansvaret för skötseln sedan Lasse Pettersson gått i pension.

Lust. Anki Hallin och Bonnie Öhman i ett hav av cyklamen och röda julrosor. De delar på ansvaret för skötseln sedan Lasse Pettersson gått i pension.

Foto: Henrik Radhe

Nya tjänster2017-03-29 05:00

Morgontidiga flanörer med hundar passerar in genom grindarna. Hasselns hängen skiner av guld i morgonsolen och inne i lusthuset byts snabbt nattens minusgrader mot rena sommarvärmen.

– När jag kom hit första gången var det en härlig känsla och jag får nypa mig i armen ibland, säger Bonnie Öhman när hon försöker beskriva sin arbetsplats.

Född i Falkenberg läste hon trädgårdshantverk vid Göteborgs universitet, när hon på hösten 2015 kom till "Botan" för fyra veckors praktik. En säsongsanställd skulle gå i pension och Bonnie fick tjänsten.

Efter att mångåriga trädgårdsmästaren Lasse Pettersson i början av mars i år gick i pension delas hans arbetsuppgifter av Bonnie Öhman, som blir ny åretruntanställd, och Anki Hallin, anställd i "Botan" sedan 1995.

– Vi har alltid jobbat väldigt självständigt och drivit trädgården tillsammans. Lasses ledord har varit att ta vara på allas idéer och att jobba som ett lag, säger Anki Hallin.

En fast tjänst gör att Bonnie blir gotlänning permanent. Hon är aktiv med att bland annat sy kläder till medeltidsveckan och stortrivs.

– Det här är helt otroligt roligt och nästan svårt att tro att det är sant, säger Bonnie Öhman och blickar ut över den vidsträckta parkidyllen.

Redan har en tidig rhododendron slagit ut sina skira rosalila blommor och till valborg kommer det stora magnoliaträdets vita. Hundratals gamla träd och buskar är "Botans" signum och specialitet.

– Det mest värdefulla vi har är trädsamlingen. Platanen här intill lusthuset är en av Sveriges största, säger Anki Hallin.

Ändå är det besökarna som förgyller deras vardag bäst, genom att vara frågvisa och nyfikna.

– Det är viktigt att ta sig tid, så att de kan fråga hur olika växter ska skötas, säger hon.

Men arbetet handlar inte bara om att förvalta kulturarvet av tidigare trädgårdsmästares värv. Drömmar finns att utveckla trädgården. Bonnie Öhman har varit med och utformat den del som kallas "Ovalen" med nya rabatter för sommarblommor. En bandtun ska upp kring bigårdens kupor, där blommor ska bilda en äng.

Oro finns för ännu en torrsommar med ont om vatten, och för den framtida ekonomin om regionen tvingas spara. Men det dagliga arbetet går vidare.

– Det som Lasse och trädgårdsmästare före honom har gjort ska leva vidare. Det är jättekul att få vara en del av det, säger Bonnie Öhman.

Fakta:

Botaniska trädgården i Visby grundades av DBW, De badande vännerna, år 1855.

Inre delen består av 2,5 hektar med lika stor yta på Paviljongsplan och Gotlandsänget.

500 träd och buskar och 700 olika perenner gör "Botan" till ett populärt besöksmål,

med omkring 300 000 besökare om året.

På 1950-talet gick Visby stad in och hjälpte till med driften.

I dag är det Region Gotland, tillsammans med DBW, som finansierar trädgården.

Sedan 1997 är "Botan" byggnadsminnesförklarad.

Tidigare trädgårdsmästaren Lasse Pettersson har nu ersatts av två parkarbetare,

som tillsammans med fyra personer till sköter det praktiska arbetet.

Region Gotlands enhetschef för Visby innerstad sköter administration och personalansvar.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om