I tisdagens tidning skrev GA om att polisen tar fast fler för narkotikabrott, vilket är ett resultat av polisens riktade insatser mot just den typen av brott. I går presenterade Brottsförebyggande rådet, Brå, den slutliga statistiken över anmälda brott för 2017. Statistiken bekräftar polisens bild. Under 2017 anmäldes 1 107 narkotikabrott på Gotland, en ökning från 2016 då 670 brott anmäldes. Torbjörn Nilsson, polisområdeschef på Gotland, säger att ökningen beror på polisens intensifierade arbete. Det är väldigt sällan som utomstående vänder sig till polisen för att anmäla narkotikabrott, berättar han.
– Det är vi som skriver anmälan när vi är ute. Vi jobbar för att stävja narkotikamissbruket på ön genom att jobba mot personer som är intressanta i narkotikasammanhang, och jobba i miljöer där vi vet att det hanteras narkotika, säger han, och fortsätter:
– Det är positivt att vi visar kraft och energi att jobba med problematiken, men det är tråkigt att problematiken finns och att det är relativt lätt att jobba mot det.
Totalt anmäldes 1,51 miljoner brott i hela landet år 2017. Det är en ökning med 4 710 brott från året innan. Även på Gotland ökade anmälningarna från 5 844 år 2016 till 6 073 förra året. På riksnivå förklarar Brå delvis ökningen med att en ny brottstyp, olovlig identitetsanvändning, infördes 1 juli 2016. På Gotland skedde endast en mindre ökning av anmälningar av den brottstypen. Även anmälningarna gällande skadegörelse, rattfylleri, stöld- och snatteri och hets mot folkgrupp ökade, om än marginellt.
– När det gäller skadegörelse och klotter är det ofta institutioner, som till exempel Region Gotland, som passar på att anmäla när de sanerar sina fastigheter, säger Torbjörn Nilsson.
Våldtäktsanmälningarna ökade med 10 procent i riket, men minskade något på Gotland. När det gäller anmälda misshandelsbrott så minskar de både nationellt och på Gotland.
– Exakt varför anmälningarna gällande misshandel minskar vet man inte, däremot jobbar vi intensivt med att finnas i krogmiljö, vilket kan påverka. Men jag vågar inte uttala mig om det faktiskt har påverkat, säger Torbjörn Nilsson.
Framöver kommer polisen att fortsätta med riktade insatser mot just narkotika- och trafikbrott, enligt Torbjörn Nilsson.
– Vi ser att det begås en del brott på de arenorna och det är också där gotlänningar upplever att det finns problem, säger han.