SVARET: "Våra skattepengar finansierar inte kajen"

Under måndagen gick entreprenören Joachim Kuylenstierna ut och kritiserade satsningen på kryssningskajen. "Ingen ska behöva oroa sig för att våra skattepengar går till att finansiera en kryssningskaj", säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.

Kryssningskajen i Visby.

Kryssningskajen i Visby.

Foto: Dennis Pettersson

NYA KRYSSNINGSKAJEN2018-04-24 16:05

Joachim Kuylenstierna gick under måndagen ut och kritiserade Region Gotlands satsning på kryssningskajen. Han vänder sig bland annat mot att regionen satsat på den gren av besöksnäringen som han inte tror att Gotland kommer att tjäna några större pengar på.

Nu svarar Meit Fohlin på kritiken och menar att Region Gotland har full täckning för kryssningskajen genom det hyresavtal som finns med Copenhagen Malmö Port (CMP).

– Ingen ska behöva oroa sig för att skattepengar går till att finansiera en kryssningskaj. Kostnaden för kryssningskajen är fullt finansierat via det avtal vi har med CMP. Vi ska fortsatt satsa på vård, skola och omsorg, säger Meit Fohlin.

Region Gotland har slutit ett 20-årigt hyresavtal med CMP – avskrivningstiden för kajen är dock satt till 40 år. När hyresavtalet väl går ut hoppas regionen att de kan hitta en liknande lösning med CMP eller någon annan part.

– Vi hoppas att Gotland fortsatt kommer vara lika intressant för kryssningsresenärer, säger Meit Fohlin.

Hon säger att det behövs fler invånare på Gotland för att få till en större skattekraft. Meit Fohlin hoppas att det kommer fler personer till Gotland som vågar satsa på företagande och att det därmed blir fler skattebetalare på ön.

– Jag tycker inte att hans utspel utgår från fakta. Sedan tycker jag inte att man ser från helheten och vad det i förlängningen ska ge. Vi vill öka skattekraften på ön och då vill vi utveckla olika delar som kan ge ökad tillväxt. Det gäller bland annat besöksnäring, livsmedelsindustrin och de gröna näringarna. Då behöver vi få hit fler medelstora och stora företag, säger Meit Fohlin.

Tanken är att kryssningsresenärerna förhoppningsvis ska känna sig lockade av att komma tillbaka till Gotland efter att de varit här och besökt ön under några timmar.

– Bara i år kommer det runt 90 000 besökare med olika kryssningar till Gotland. Målsättningen är att de ska återvända och då vilja vara kvar här under en längre period. Det är en fantastisk möjlighet för oss att locka en ny kundgrupp, säger Meit Fohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!