Vill ha nya bryggeriet igång 2018

Gotlands Bryggeri räknar med att nya bryggeriet blir upp emot 60 miljoner kronor billigare än det som planerades i Visby hamn. Därmed finns det utrymme för andra satsningar.

Tänker om. Det bryggeri som skissas nu blir väsentligt billigare än det som planerades i hamnen. Johan Spendrup kan satsa på annat, marknadsföring till exempel.

Tänker om. Det bryggeri som skissas nu blir väsentligt billigare än det som planerades i hamnen. Johan Spendrup kan satsa på annat, marknadsföring till exempel.

Foto: Dennis Pettersson

Nya bryggeriet (GA)2016-11-09 06:00

Projektet i hamnen hade en budget på 120 miljoner kronor, ovanligt mycket för ett bryggeri.

– Formen på tomten krävde många speciallösningar, byggnaden skulle även anpassas för publik verksamhet och dessutom ville vi ha en representativ arkitektur, förklarar Gotlands Bryggeris vd Johan Spendrup.

Efter mycket trassel, förseningar och ett domstolsbeslut som försvårade planerna lades hamnprojektet ner i maj. Ingenting av det kan återanvändas.

– Nej. Nu blir det en helt ny typ av byggnad, anpassad för det industriella och mer effektiv för industrin. Den tekniska utrustningen kommer att kosta lika mycket, men kostnaden för byggnaden blir mycket lägre, säger Johan Spendrup som räknar med att det nya bryggeriet kräver en investering på omkring 60 miljoner kronor.

– Men i stället måste vi satsa mer i våra lokaler på S:t Hansgatan. För att kunna ha vår publika verksamhet där måste vi bland annat bygga ett kök, tillägger han.

Eftersom förhandlingar om lokaliseringen ännu pågår kan Johan Spendrup inte säga vilken fastighet som är aktuell, men uppger ändå att den inte ligger mer än 15 minuter från hamnen.

– Det är viktigt, eftersom 85 procent av vår försäljning ligger på fastlandet, säger Johan Spendrup.

Planen är att bryggeriet inledningsvis ska klara en produktion om fyra miljoner liter per år. Det är sju gånger mer än dagens verksamhet.

– Vi vill ta hem den produktion som är utlagd på andra ställen. Det kan vi göra med allt utom de alkoholfria produkterna, som vi saknar teknik för att tillverka, säger Johan Spendrup.

Brygghuset ska dimensioneras för klara en framtida expansion.

– När man planerar ett nytt bryggeri ska man ha ett tidsperspektiv på 20 år. Huset ska klara av att produktionen utökas med nya lagertankar, säger Johan Spendrup.

Han säger att Gotlands Bryggeri efter stoppet i hamnen fått tänka om helt. Att själva byggnaden nu blir väsentligt billigare gör att det finns utrymme att satsa på annat.

– Vi kommer att satsa mer på marknadsföring och anställa fler som arbetar med försäljning, säger Johan Spendrup.

Gotlands Bryggeri räknar med att kunna avslöja platsen för det nya bryggeriet före jul. Efter årsskiftet väntar ett intensivt arbete med att ta fram handlingar, söka bygglov för att slutligen få spaden i jorden.

– Förhoppningen är att ha bryggeriet igång under 2018, säger Johan Spendrup.

Företaget

Gotlands Bryggeri startade 1995 verksamhet på S:t Hansgatan 47.

Omsättningen ökade med nästan 20 procent under förra året. 2015 omsattes 88 miljoner kronor. Rörelse­resultatet var 33,2 miljoner kronor.

Antalet anställda ökade från fyra 2014 till tio anställda under fjolåret.

Gotlands Bryggeri är ett dotterbolag till Spendrups Bryggeriaktiebolag, som förra året omsatte 3,3 miljarder och gjorde en vinst på 252 miljoner kronor.

Fakta: Gotlands Bryggeri

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om