Region Gotland har under många år arbetat med detaljplanen för "del av fastigheten Hamra Storms 2:4, Vändburgs hamn" och den 14 maj i fjol antogs den nya detaljplanen av regionfullmäktige. Planen medgav bland annat 70 nya hus vid hamnen.
Länsstyrelsen beslutade i juli 2018 att överpröva detaljplanen för Vändburgs hamn. Under måndagen meddelade myndigheten sitt beslut och de upphäver nu detaljplanen.
"Länsstyrelsen upphäver Region Gotlands antagna detaljplan för del av Hamra Storms 2:4, Vändburgs hamn. De huvudsakliga skälen är att vatten- och avloppsfrågan inom planområdet inte är löst och att det därför saknas relevant underlag för att bedöma eventuell påverkan på miljökvalitetsnormer för vatten", skriver Länsstyrelsen på Gotland i ett pressmeddelande.
Unni Karlsson, samhällsplanerare, var föredragande i ärendet och inte delaktig i själva beslutet:
– Det är även risk för att det finns en negativ påverkan på intresset för yrkesfiske. Det är jätteovanligt att detaljplaner upphävs, säger hon.
Var det ett lätt beslut att fatta?
– Nej, det har det absolut inte varit. Men regionen har även fått chansen att komma in med en komplettering. Även om vi kan tycka att exploatering i Vändburgs hamn är en god idé, så måste exploateringen följa lagen, säger Unni Karlsson.
Peder Johnson har tillsammans med Joakim Uebel under många år arbetat med att förverkliga detaljplanen för Vändburgs hamn. Han är väldigt kritisk till hur länsstyrelsen kommit fram till sitt beslut.
– Det här är väldigt förvånande, på ren svenska är det dumheter. Vi har haft möten med länsstyrelsen och deras representant har inte verkat vara intresserad av att lyssna på oss. Det är orimligt att frågor är så pass luddiga att jag och Joakim som både jobbar med fastigheter till vardags inte förstår frågorna. Det är politiskt krypskytte från länsstyrelsens sida, menar Peder Johnson.
Länsstyrelsen på Gotland menar att avlopps- och vattenfrågan inte är löst. Men Peder Johnson förstår inte deras svar.
– Avloppslösningen som vi har är godkänd inom bland annat Stockholms skärgård och är betydligt renare än den kommunala. Det här är ett förbannat tyckande, säger Peder Johnson.
Region Gotlands planchef Anders Rahnberg är även han kritisk och upprörd över länsstyrelsens beslut. Han menar att lösningen som presenteras för vatten och avlopp är väldigt bra.
– Membranteknikslösningarna är långt bättre än våra kommunala anläggningar. Alla kommunala reningsverk kanske borde upphävas istället, säger han och syftar på länsstyrelsens beslut.
Han menar att länsstyrelsen har blandat ihop begreppen och tagit in saker som inte hör till en detaljplan.
– Jag kan inte förstå vad man är orolig för. Problemet är att länsstyrelsen vill ha en exakt miljöprövning och det är nästa fas, det hör inte till en detaljplan. Planen kan även överprövas sedan om det är lämpligt med byggnationer. Den är förankrad i översiktsplanen och det har känts som länsstyrelsen har tyckt det är en bra exploatering. Men jag får inte den känslan nu om man sätter de här kraven, säger Anders Rahnberg.
Region Gotland kommer nu att överklaga länsstyrelsens beslut till regeringen, menar planchefen Anders Rahnberg.
– Det blir nog ett politiskt ställningstagande. Men mycket talar för det, säger han.