Regional oro över ny regeringsbudget

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fattade under tisdagen beslut om sin internbudget för 2019. Nämndens ordförande Saga Carlgren (V) oroas över den kommande statsbudgeten.

Saga Carlgren (V) oroas över vad en ny regeringsbudget får för konsekvenser för de gotländska vuxenutbildningarna.

Saga Carlgren (V) oroas över vad en ny regeringsbudget får för konsekvenser för de gotländska vuxenutbildningarna.

Foto: Malin Stenström

NYA BESLUT2018-11-20 17:25

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, GVN, har nu fattat beslut om hur de ska använda de drygt 300 miljoner kronorna i sin verksamhet under 2019. Regionfullmäktige har tidigare beslutat att nämnden ska spara 6,5 miljoner kronor. Under tisdagen fattade nämnden beslut om ramminskningar på 1,9 miljoner kronor för vuxenutbildningen och 1 miljon kronor på Gotlands folkhögskola. Båda verksamheterna får utökade statsbidrag. Men det är enbart om övergångsbudgeten blir verklighet. Om det skulle bli en annan budget finns det risk för att de statliga bidragen till vuxenutbildningar ändras, menar gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Saga Carlgren (V).

– Om det blir en annan budget finns det risk att vi måste omvärdera mycket mer i vår internbudget. Vi har beslutat utifrån vår gissning att övergångsbudgeten går igenom. Moderaterna har en historia av att inte i lika hög grad vilja finansiera vuxenutbildning med statsbidrag. Jag har lite ont i magen utifrån vad det skulle innebära om deras budget skulle styra, säger Saga Carlgren.

Hon säger att nämnden är överens om att se över internbudgeten om det skulle bli stora förändringar i den statliga budgeten.

– Om det blir en kraftig förändring från staten finns det i beslutsprotokollet att vi på nytt måste lyfta vår internbudget och våra olika besparingar, säger Saga Carlgren.

Vissa frågor kan även komma att behöva tas fullmäktigebeslut kring – men bara om det blir en ny regeringsbudget.

– I så fall måste vår nämnd besluta om frågan ska lyftas till fullmäktige och där får man besluta vilka yrkesutbildningar som ska drivas inom vår verksamhet, säger Saga Carlgren.

Under tisdagens sammanträde beslutade GVN även att ta över ansvaret kring kommunala sommarjobb för ungdomar. Tidigare låg ansvaret på socialförvaltningen och ansvaret kommer att tas över om budgeterade medel på 3,1 miljoner kronor förs över från socialnämnden.

– Socialförvaltningen har gjort ett jättebra jobb. Men det känns som att det här kan ha jättebra effekter inom vår arbetsmarknadsenhet där de jobbar kring ungdomskraft med ungdomar som har varken jobb eller studerar. Då kan sommarjobb vara ett jätteviktigt verktyg, så att ungdomar inte ska behöva hamna där, säger Saga Carlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om