Gotlänning blev av med en miljon – lurad av bedragare

Flera gotlänningar har under den senaste tiden blivit uppringda av personer som utger sig för att vara banktjänstemän. Enligt polisen har en gotlänning blivit av med nästan en miljon kronor.

Foto: Henrik Radhe

NYA BEDRAGARE2019-05-21 17:45

Under den senaste tiden har flera gotlänningar, de flesta över 70 år, blivit uppringda av personer som utger sig att vara från en bank. En av bankerna som blivit utsatta för bedragare är Länsförsäkringar Gotland. Bedragarna ringer till exempel upp personer och ber dem att logga in med sitt bank-id via internetbanken. Därefter får de personerna att utföra olika handlingar på sin bank – bland annat överföra pengar eller ansluta ett Swish-konto.

– Vi märker att den här typen av brott går lite i skov. Nu har det varit ett större antal under en tid. Det finns dem som hävdar att man är från Länsförsäkringar, men vi ringer aldrig upp det sättet och ber om bank-id. Jag säger samma sak som vi gjort tidigare. Om man är osäker, lägg på luren och ring upp din bank och fråga om vi sökt dig, säger Michael Swenson, bankchef på Länsförsäkringar Gotland.

Under den senaste veckan har polisen fått in flera anmälningar från personer som berättat att de blivit av med pengar.

– Under måndagen fick vi in cirka ett tiotal anmälningar och de flesta handlade om personer som sagt att de var från banken och att man skulle logga in på sitt bank-id. Det har bland annat handlat om Länsförsäkringar, men det har även varit andra banker som drabbats. Det här är en problematik som är återkommande, säger Roger Nyd, stationsbefäl vid polisen på Gotland.

Han säger att det finns de som blivit av med stora belopp.

– En person som anmälde till oss hade blivit av med nästan en miljon kronor. Jag gick igenom anmälningarna igår och totalt handlade det om nästan en och en halv miljon kronor som bedragarna lurat av personer. Oftast handlar det om äldre personer som de ringer upp, det handlar ofta om personer som är runt 75 till 80 år, säger Roger Nyd.

Michael Swenson uppmanar människor att vara försiktiga när det gäller signaturer på nätet med bank-id.

– Det gäller att man tänker på att bank-id är en digital underskrift. Det är samma som en vanlig underskrift och den är man vanligtvis väldigt försiktig med. Men i den digitala framfarten är man ibland lite oförsiktig. Det gäller att tänka till och vi på Länsförsäkringar ringer aldrig till någon på kvällarna. Vilket bland annat har varit fallet nu, säger Michael Swenson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!