Statligt jobbregn glädjer öns ledare

Det senaste statliga tillskottet på arbetsmarknaden med 80–100 nya tjänster på polisen får Gotlands ­ledare att hurra. Nu behövs bara bostäder till alla.

Jobb. Inom en treårsperiod kommer Gotland få närmare 400 nya tjänster.

Jobb. Inom en treårsperiod kommer Gotland få närmare 400 nya tjänster.

Foto: Tommy Söderlund

Nya arbeten2015-11-27 06:00

På kort tid har Gotland fått besked om att det inom en treårsperiod tillkommer närmare 400 tjänster till öns hårt ansatta arbetsmarknad. Ett jobbregn som Gotland inte sett maken av på många år.

– Det här är helt fantastiskt. Nu måste vi skriva om vår arbetsmarknadsprognos för det här ser väldigt positivt ut för 2016–2017. En sån här utveckling har vi inte haft på Gotland sedan Försäkringskassan fick sin utlandsavdelning, säger Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen på Gotland.

Räknesnurrorna hos analytikerna går varma och tillsammans med satsningar inom bland annat försvaret tror hon på en mycket ljus framtid.

– Lägg där till vilka positiva arbetsmarknadseffekter Migrationsverkets anläggningsboenden ger, och kryssningskajen. Sen vet vi inte vad Peter Larssons uppdrag med 100 miljoner kronor kommer kunna bidra till.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) är även han mycket nöjd med det positiva beskedet.

– Väldigt glädjande. Det blir 100 nya möjligheter till jobb, och lika många möjligheter att byta jobb. Det kan förändra en hel del och tillsammans med att bostadsbyggandet ligger på en mycket hög nivå är det mycket som är i fas, säger han.

Mellan 80 och 100 nya tjänster gör att mycket kan hända inte minst bland den befintliga personalen vid polisen i Visby. Tjänsterna omfattar både handläggartjänster med intern utbildning på fem veckor, och mer avancerade tjänster som förundersökningsledare eller gruppchefer.

– Det kan hända att vi tappar 10 poliser som söker sig till det nya kontaktcentret, men då får vi förstärka med nya poliser. Det är vi beredda på och jag ser det enbart som ett angenämt problem, säger Magnus Holmén, tillförordnad polisområdeschef.

Gotlands landshövding, Cecilia Schelin Seidegård är även hon väldigt glad över att staten levererar, men menar att bostadsbyggandet ännu är långt ifrån i fas, och ett problem att ta på allvar.

– Vi är redan många som oroas över bostadsfrågan nu när försvaret satsar på Gotland och med 600 asyl­sökande förändras bostadssituationen rätt mycket. Även om det i dag byggs på sina håll så har vi fortfarande en stor bostadsbrist här, och vi måste kunna bereda boende för samtliga som vill stanna kvar. Alla kan ju inte bo på Kneippbyn i all framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om