För att en ort ska räknas som tätort krävs det bland annat att minst 200 personer bor i området. I dag finns 1 979 tätorter i landet som rymmer 87 procent av landets befolkning. Samtidigt utgör tätorterna endast 1,5 procent av landets yta.
På Gotland finns i dag 18 tätorter, bland annat Visby, Klintehamn, Stånga, Lärbro och Väskinde. Och det blir allt vanligare att man väljer att flytta till öns tätorter. De senaste fem åren har antalet boende i tätort gått från ungefär 34 800 gotlänningar, till 35 600 personer.
Ljugarn har dock blivit av med sin tätortsstämpel, eftersom invånarantalet minskat till färre än 200 personer. Även Roma har upphört att vara en tätort, då socknen istället lagts ihop med tätorten Romakloster. Samtidigt har tre tätorter tillkommit. Själsö och Tofta, som tidigare räknats som småorter och fritidshusområden, klassas i dag som tätorter. Även Österby, norr om Slite, tituleras nu som tätort. Tidigare tillhörde Österby tätorten Slite.
Befolkningen utanför Gotlands tätorter har minskat de fem senaste åren, från cirka 22 400 till 21 700 personer. Trots det är Gotland det län som har högst andel boende utanför tätort med 38 procent.