Enligt siffror från från kommun- och landstingsdatabasen har medelåldern på Gotland ökat med 3,8 år mellan 1999 och 2014. Med det så placerar vi oss på en 26:e plats bland landets 290 kommuner när det gäller ökning. Allra mest har medelåldern ökat på Orust de senaste 15 åren, där befolkningen var hela 5,3 år äldre 2014 än 1999.
Cora Juniwik är folkhälsostrateg på Region Gotland, och hon säger att det är övervägande positivt att medelåldern ökar på Gotland.
– Jag ser det som positivt, för det betyder att vi lever längre. Det som inte är lika bra är ju att det föds färre barn i dag. Men överlag ser jag det som något positivt att vi lever och är friskare längre upp i åldrarna, säger hon.
Vad tror du ökningen beror på?
– Det är ju svårt att svara på, men ett generellt svar är ju att vi har det bättre helt enkelt. Vi diagnostiserar fler sjukdomar i dag, och sjukvården har även blivit bättre på att hantera hjärt- och kärlsjukdomar än tidigare. Det finns en annan trygghet och säkerhet inbyggt i vårt samhällssystem som gör att vi lever längre. När det gäller medelåldern spelar det givetvis även in att det föds färre barn.
Vad innebär det för samhället att medelåldern ökar?
– Det innebär ju som sagt att vi blir äldre, och de äldre behöver ju tas om hand. Det blir alltså fler äldre, och färre yngre som ska ta hand om de äldre. Det kräver även mer resurser till den delen av samhället. Men överlag ser jag som sagt det här som något positivt, för det innebär ju även att människor kommer kunna jobba högre upp i åldrarna. Och jobbar vi inte kommer vi kunna hjälpa till på andra sätt i och med att vi är friskare längre upp i livet.
1999 var medelåldern på Gotland 40,6 år. 2014 var siffran 44,4 år. Även om ökningen varit stor de senaste 15 åren så ligger Gotland inte ens på topp 100 när det gäller kommunerna med den högsta medelåldern. På den listan hamnar Gotland på plats 106. Högst medelålder i landet har befolkningen i Överkalix med 49,4 år. Yngst är man i Knivsta, där medelåldern ligger på blott 36,7 år.