Skolan på Gotland kostar för mycket. I nästa regionfullmäktige får skolpolitikerna troligen i uppdrag att banta skolans och förskolans kostnader så att de kommer i nivå med vad verksamheterna kostar i andra kommuner som liknar Gotland. Samtidigt spås en allt större lärarbrist. Mot den bakgrunden har utbildnings- och arbetslivsförvaltningen fått i uppdrag från skolpolitikerna att dra igång en stor översyn av den gotländska förskole- och skolorganisationen.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius (C) tror att den förestående omorganisationen kommer att bli lika stor som ”Skola Gotland 2008”. Den gången tog man ett helhetsgrepp kring de många skolhusen på Gotland och elva skolor lades ned efter en lång process med dialogmöten över hela ön.
– Det var mer än tio år sedan. Nu är det dags för ett omtag, säger Stefan Nypelius.
I dag är problematiken dock en annan än vad den var förra gången:
– För tio år sedan hade vi inte barn till alla klassrum. Nu har vi inte lärare till alla klassrum. Därför behöver vi titta på hur skolan ska vara organiserad för att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Stefan Nypelius.
På senare tid har det fattats beslut om nedläggning av förskolan Lien i Visby och förskolan i Stånga och flytt av elever från Sanda till Klinte.
– Det blir plottrigt så vi behöver titta på det ur ett större perspektiv. Och det handlar lika mycket om Visby som om landsbygden. Efter den förra skolorganisationen skulle vi göra en särskild översyn i Visby, men det har aldrig blivit gjort, säger Stefan Nypelius.
Inför ”Skola Gotland 2008” genomfördes en lång rad dialogmöten. Det har man redan planerat för. Och Stefan Nypelius vill att dessa möten ska komma igång på ett tidigt stadium, innan de konkreta förslagen tar form.
Det handlar om att skapa en skolorganisation som lever upp till alla krav och har god spridning över hela Gotland men som samtidigt också kostar mindre än vad den gör i dag. Dessutom ska den bli mer attraktiv för lärarna att jobba på.
Än så länge finns det fler frågor än svar, men det finns idéer som Stefan Nypelius gärna vill pröva:
Kanske kan skolorna ha en annan stadieindelning? I stället för att ha barn från förskola till sexan kan vissa skolor – också i Visby – ha elever från förskoleklass till trean.
Kanske kan eleverna få fjärrundervisning?
– Det är bara en fundering, men fjärrundervisning kan vara en lösning för att hitta lärare i exempelvis moderna språk. Läraren skulle kunna vara olika dagar på olika orter men undervisa i flera skolor samtidigt, säger Stefan Nypelius.
Kanske kan man slippa bygga nytt i Visby genom att få fart på byggandet och bättre kollektivtrafik i områden där det finns plats på skolorna?
– En ny skola kostar ju mellan 130 och 150 miljoner kronor, säger Stefan Nypelius.
Blir det skolnedläggningar där det är ont om barn?
– Vi kommer att titta på hur det ser ut i dessa områden, men skolor som Öja och Kräklingbo är viktiga för bygden. I något fall kan vi behöva kraftsamla på ett ställe för att få till det, men med de avstånd vi har behöver vi de skolor som vi har i dag, säger Stefan Nypelius
Beslut om den nya skolorganisationen kommer tidigast att fattas om ett år.