Butiken på St Hansgatan är ett mecka för fantaster av handarbete, det gotländska ullgarnet lockar särskilt de som stickar, men det är inte direkt trängsel mellan hyllorna under lågsäsongen.
– Vi vill ändå vara ett företag som håller öppet året runt. Företaget säljer bara ull härifrån ön och vi bestämde oss för att utöka verksamheten vintertid, säger Adele Poppe, en av tre personer bakom bolaget.
Under 2017 expanderade de verksamheten och bestämde sig för att utveckla verksamheten med ett ullspinneri. De hittade ett par i Göteborgstrakten som bestämt sig för att avveckla och gå i pension – då var saken klar. Maskinerna köptes, fraktades över till Gotland och för drygt två år sedan var verksamheten i Stenkyrka igång.
– Vi tar emot ull som vi tvättar och spinner till garn med en till fyra trådar, säger Adele Poppe.
Planen var främst att förse butiken i Visby med garn att sälja, men nu har intresset nått utanför handarbeteskretsarna.
– Fjällräven hörde av sig och vi ska spinna garn från Umeå åt dem. De ska använda det till sina stickade tröjor, även om det inte är några stora volymer ur deras perspektiv så är det stort för oss. De vände sig till oss för att vi håller hög kvalitet. Vi får ligga i för att kunna leverera, säger Adele Poppe.
LÄS MER: De har öppnat ullspinneri
I spinneriets maskinhall i Stenkyrka går den inlämnade ullen genom en lång process innan den slutligen spinns till det garn som blir till stickade mössor, sjalar och Fjällräventröjor. I friluftsföretagets webbutik finns en rad stickade tröjor i olika utförande, det handlar om tröjor med en prislapp kring 1 500 kronor och uppåt. Det lilla gotländska företaget drar fördel av det stora företages inriktning mot att framstå som genuint svenska. De senaste tio åren har Fjällräven satsat stort i USA och har två butiker i New York. De ligger, försiktigt sagt, i en annan typ av område jämfört med Stenkyrka.
– Här kommer ullen in, vi börjar med att sortera den och sen ska den tvättas, säger Anki Stenström, och beskriver den långa processen från klippt ull till garn.
Kvaliteten kan minst sagt skifta, främst beroende på vilken lammras ullen kommer från.
– Gutefåret är framavlat för att ge fina skinn, ullen från dem blir för stickig för att bli bra till kläder, säger Anki Stenström.
För det lilla ullspinneriet i Stenkyrka ger ordern en större stabilitet, men det återstår en del arbete innan de som arbetar där kan leva på det fullt ut. Efterfrågan på garnerna är däremot stabilt god och de känner ingen oro kring att det ska gå vägen.