â MĂ„nga tror att Ăstersjöfisken innehĂ„ller mycket gifter men ingen vet riktigt hur det egentligen Ă€r. Vi vill ta reda pĂ„ det sĂ„ att man vet vilken fisk man kan Ă€ta mer eller mindre av, sĂ€ger Riina Noodapera, landsbygdsrĂ„dgivare pĂ„ HushĂ„llningssĂ€llskapet.
Under sommaren kommer fiskarterna att samlas in och frysas ned för att i september skickas till ett laboratorium. DĂ€r ska man leta efter gifter som dioxiner och kvicksilver. Laboratoriet ska ocksĂ„ reda pĂ„ vilket nĂ€ringsvĂ€rde och fetthalt fisken har. De fiskarter som ska analyseras Ă€r id, flundra, piggvar, nĂ€bbgĂ€dda (som för övrigt Ă€r vĂ€ldigt god att röka, tipsar Riina Noodapera om), sik, abborre, gĂ€dda, havsöring, strömming och skarpsill. Ăven insjöfisk, odlad lax och fisk frĂ„n Gotlands vĂ€stra sida ska analyseras sĂ„ det gĂ„r att jĂ€mföra hur fisk frĂ„n olika fiskeplatser skiljer sig frĂ„n varandra.
Resultatet av analyserna, som vÀntas bli klart under hösten, ska sedan presenteras i en broschyr och pÄ webben.
Tanken Àr ocksÄ att fiskguiden ska innehÄlla rÄd om hur fisken kan tillagas pÄ bÀsta sÀtt. Projektet kommer att kosta runt 700 000 kronor och finansieras av Leader Gute och Jordbruksverkets havs- och fiskeriprogram.
â Vi vill att fiskguiden ska leda till större kunskap hos fiskare, restauranger, förĂ€dlingsledet och konsumenterna, sĂ€ger Riina Noodapera.