Joachim Larsson, välkänd krögare på södra Gotland, är mannen som nyligen fick nycklarna och som bäst förbereder nyöppningen. Ingen ocean av tid direkt, men grundkonceptet sitter redan där. I väggarna, typ.
– Är det någon som kan få i gång det här stället så är det nog jag. Jag sprang här redan som barn och spelade flipper och jag förstår varför Redners var så populärt. Givetvis vill jag hitta tillbaka till den känslan, säger Joachim Larsson.
Att döpa stället till något modern och häftigt, det ser han ingen poäng i. Ingen lär säga något annat än ”Gamla Redners” ändå.
Arbetsnamnet är därför Restaurang Redners Bar & Matsal.
– Om jag ger mig in i något så gör jag det helhjärtat och jag hoppas skapa ett ställe som folk tycker att det är värt att åka några mil för att besöka. Det blir riktigt bra pizzor, schyssta hamburgare, sallader, soppor. Bra råvaror är en självklarhet. De som har ätit hos mig på Gumbalde Gårdskrog kommer inte att bli besvikna, säger Joachim.
För så är det. Efter att ha drivit restaurangen på golfklubben i Stånga sedan 2007 är det dags för en ny utmaning, även om han är medveten om att det kan bli tufft.
– Hemse är svårt, det är bara att titta på dem som har försökt att driva restaurang här de senaste åren. De har inte lyckats. Men folk vet vem jag är, och det är positivt. Responsen jag har fått hittills, sedan nyheten läckte ut, är helt enorm, berättar Joachim.
Menyn kommer att vara bred och han vill skapa några klassiska rätter som alltid kommer att finnas. Exempelvis raggmunk med stekt fläsk eller strömming med potatispuré.
– Det ska också vara ordentligt med mat. Mina gäster ska inte behöva lämna restaurangen hungriga, det får bara inte hända. Det går heller inte att fuska med kvalitén, folk är så medvetna i dag. Men det är bra, då somnar man inte till, säger han.
Hur uthållig har du råd att vara?
– Jag har skrivit ettårskontrakt på lokalen och det är skönt att veta att jag kan dra mig ur om det inte fungerar, men det är ingenting jag tänker på nu.
Under veckorna är det tänkt att han ska ha öppet för lunch, medan det blir kvällsöppet på fredagar och lördagar. Livemusik då och då på övervåningen, men också sport på storbilds-tv, varför det är öppet även på söndagar.
– Jag kommer säkert att få massor av idéer innan jag hinner öppna, men grunden är klar. Nu återstår bara allt hårt arbete, avslutar Joachim Larsson.