Snart får Visby förhoppningsvis en ny stjärna på öns kroghimmel. Gotlänningen Mikael Nypelius, 29 år, har bestämt sig för att öppna sin egen restaurang. Efternamnet Nypelius är också bekant för de flesta och han är mycket riktigt släkt med centerpolitikern Eva Nypelius.
– Det är min mamma, och jag kommer använda råvaror från gården hemma i Lokrume, berättar han.
Han har efter fyra år valt att sluta som restaurangchef på hyllade krogen Bhoga i Göteborg för att satsa på sin egen verksamhet. Mikael Nypelius var bland annat med när Bhoga blev Årets stjärnskott i White Guide 2012 och när restaurangen under sitt andra år fick en stjärna i den omtalade Michelinguiden.
– Jag har jobbat i restaurang jättemånga år och varit sommelier på flera ställen. Jag har alltid tänkt att det vore skoj att få göra någonting på hemmaplan, säger Mikael Nypelius som även fått pris som Årets sommelier av tidningen Livets Goda.
Efter midsommar öppnar pop up-restaurangen Nyplings mat & vin i H10:s lokaler och han säger att restaurangen kommer vara öppen augusti ut. Kaféet kommer vara öppet under dagtid.
– Det ska bli så mycket gotländska varor som möjligt. Min lillebror kommer odla mer grönsaker på gården och vill ha en gårdsbutik. Då känns det kul att kunna göra någonting ihop, säger Mikael Nypelius.
Hur blir konceptet?
– Det blir en mindre meny där man kan beställa enstaka rätter eller tre- eller fyrarätters. Sedan kommer jag arbeta med samma typ av viner som på Bhoga, det blir små odlare och biodynamiskt. Så kommer vi även ha en typ av vinbar.