Han guidar dig till öns restauranger i ny bok

Journalisten Patrik Leje slÀpper nu en ny bok, dÀr han över 350 sidor guidar lÀsaren i det gotlÀndska krog- och restauranglivet. I boken finns Àven recept frÄn flera av öns populÀra restauranger. "Gotland har ett fantastiskt utbud", sÀger han.

Foto: Emil Lundberg

NY BOK2018-06-23 08:30

Patrik Leje har varit journalist i dryga 30 Ă„r, och har bland annat skrivit mĂ€ngder av resereportage för olika tidningar och magasin. För 1,5 Ă„r sedan slĂ€ppte han boken "Åre - mat, dryck och skidĂ„kning" om sin egen hemort Åre, en bok som blev en succĂ©. 51-Ă„ringen har egentligen ingen koppling till Gotland, förutom ett par besök som turist, men nu har han alltsĂ„ gjort en bok om öns restauranger och krogar. Hur uppkom den idĂ©n, kan man frĂ„ga sig?

– Jag kĂ€nner Sonny Gustafsson, som Ă€r delĂ€gare i LindgĂ„rden och Ă€ven driver BungenĂ€s Matsal och Kalkladan i FĂ„rösund, sedan tidigare. Han har Ă€ven en restaurang i Åre och han var pĂ„ mig om att jag borde göra en bok om Gotland. Senare kom Ă€ven Frida Domnauer, Ă€ven hon delĂ€gare i LindgĂ„rden, in i bilden, och efter att vi suttit och spĂ„nat tillsammans sĂ„ blev projektet verklighet, berĂ€ttar han.

Tillsammans med en inofficiell arbetsgrupp har man valt ut 29 krogar och restauranger samt tre lokala producenter av mat och dryck frÄn hela Gotland som alla fÄtt en egen text i boken, som fÄtt namnet "Gotland - mat, dryck och öliv. Varje stÀlle har Àven bidragit med tvÄ recept, och utöver det Àr boken Àven fylld med bilder frÄn ön tagna av fotografen Per Eriksson.

– Det har varit ett vĂ€ldigt roligt projekt, och vi har hĂ„llit pĂ„ i totalt ett Ă„r med boken. Det har ju varit en utmaning att koordinera med sĂ„ mĂ„nga parter, och det har Ă€ven varit en kreativ utmaning. Men utöver allt arbete har jag Ă€ven smakat pĂ„ mycket god mat och fĂ„tt mĂ„nga nya goda vĂ€nner under resans gĂ„ng.

Patrik Leje ser det inte som nÄgon nackdel att han inte haft nÄgon större koppling till ön innan han skrev boken. Snarare tvÀrtom.

– Jag Ă€lskar att resa, se nya platser och lĂ€ra mig nya saker, sĂ„ jag tror inte att boken blivit bĂ€ttre om jag bott pĂ„ ön, sĂ€ger han.

Han berÀttar att de krögare som medverkar i boken Àr nöjda med slutresultatet, vilket Àven innebÀr att han sjÀlv Àr nöjd. Patrik Lejes egen förhoppning Àr att boken ska anvÀndas bÄde som kokbok, men Àven som en guide med tips över flera av Gotlands restauranger och krogar.

– Jag hoppas att den kan ha ett vĂ€rde för Gotland, oavsett om det Ă€r turister eller gotlĂ€nningar som köper den.

Vilka ser du som bokens mÄlgrupp?

– Matglada livsnjutare som har en stark koppling till Gotland, och som Ă€r benĂ€gna att lĂ€gga pengar pĂ„ en fin bok som har fĂ„tt ta tid att göra. Förutom sjĂ€lva maten lyfter den ju Ă€ven fram mĂ€nniskor som har intressanta och spĂ€nnande berĂ€ttelser att dela med sig av, avslutar Patrik Leje.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!