Han guidar dig till öns restauranger i ny bok

Journalisten Patrik Leje släpper nu en ny bok, där han över 350 sidor guidar läsaren i det gotländska krog- och restauranglivet. I boken finns även recept från flera av öns populära restauranger. "Gotland har ett fantastiskt utbud", säger han.

Foto: Emil Lundberg

NY BOK2018-06-23 08:30

Patrik Leje har varit journalist i dryga 30 år, och har bland annat skrivit mängder av resereportage för olika tidningar och magasin. För 1,5 år sedan släppte han boken "Åre - mat, dryck och skidåkning" om sin egen hemort Åre, en bok som blev en succé. 51-åringen har egentligen ingen koppling till Gotland, förutom ett par besök som turist, men nu har han alltså gjort en bok om öns restauranger och krogar. Hur uppkom den idén, kan man fråga sig?

– Jag känner Sonny Gustafsson, som är delägare i Lindgården och även driver Bungenäs Matsal och Kalkladan i Fårösund, sedan tidigare. Han har även en restaurang i Åre och han var på mig om att jag borde göra en bok om Gotland. Senare kom även Frida Domnauer, även hon delägare i Lindgården, in i bilden, och efter att vi suttit och spånat tillsammans så blev projektet verklighet, berättar han.

Tillsammans med en inofficiell arbetsgrupp har man valt ut 29 krogar och restauranger samt tre lokala producenter av mat och dryck från hela Gotland som alla fått en egen text i boken, som fått namnet "Gotland - mat, dryck och öliv. Varje ställe har även bidragit med två recept, och utöver det är boken även fylld med bilder från ön tagna av fotografen Per Eriksson.

– Det har varit ett väldigt roligt projekt, och vi har hållit på i totalt ett år med boken. Det har ju varit en utmaning att koordinera med så många parter, och det har även varit en kreativ utmaning. Men utöver allt arbete har jag även smakat på mycket god mat och fått många nya goda vänner under resans gång.

Patrik Leje ser det inte som någon nackdel att han inte haft någon större koppling till ön innan han skrev boken. Snarare tvärtom.

– Jag älskar att resa, se nya platser och lära mig nya saker, så jag tror inte att boken blivit bättre om jag bott på ön, säger han.

Han berättar att de krögare som medverkar i boken är nöjda med slutresultatet, vilket även innebär att han själv är nöjd. Patrik Lejes egen förhoppning är att boken ska användas både som kokbok, men även som en guide med tips över flera av Gotlands restauranger och krogar.

– Jag hoppas att den kan ha ett värde för Gotland, oavsett om det är turister eller gotlänningar som köper den.

Vilka ser du som bokens målgrupp?

– Matglada livsnjutare som har en stark koppling till Gotland, och som är benägna att lägga pengar på en fin bok som har fått ta tid att göra. Förutom själva maten lyfter den ju även fram människor som har intressanta och spännande berättelser att dela med sig av, avslutar Patrik Leje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!