Här är det du som äger

En ny typ av boende, äganderätt, planeras på A7-området. Där köper man och äger sin lägenhet, på samma sätt som en villa. Husen byggs i en nygammal byggtradition, helt i trä.

Foto: Murman arkitekter AB

Ny boendeform i Visby2016-03-23 13:57

Åtta nya radhus och 32 nya lägenheter i två trevåningshus helt i trä, där de som flyttar in äger sin del av huset, är en del av bostadsområdet som ska växa fram de närmaste åren i kvarteret Sergeanten på A7-fältet.

Den planerade boendeformen kallas äganderätt, och innebär att personerna som köper lägenheter äger på ett sätt som har fler likheter med att äga en villa än att bo i bostadsrättsförening. Boendeformen blev möjlig efter en lagändring för några år sedan som öppnade för lagfarter i våningsplan ovanför varandra. Arriba står bakom satsningen och enligt vd Dan Kolmodin är det här en vanlig boendeform i Europa och många delar av världen. Men i Sverige finns det än så länge bara ett fåtal bostadsområden som satsat på äganderätter.

– Ägarlägenheterna som vi planerar blir de första på Gotland. Det fungerar precis som när man köper en villa. Man kan styra själv mer av vad man vill göra jämfört med om man äger en bostadsrätt, säger Dan Kolmodin.

Det innebär enligt honom att det finns större möjlighet att ta beslut om hur man bygger om eller hyr ut sitt hem, vilken värme man har hemma, vilka abonnemang man tecknar, när man säljer och att man inte betalar avgifter till en bostadsrättsförening. Däremot har de som bor i huset en samfällighetsförening. Där bestämmer man om man vill ha gemensam snöröjning, städning och om man vill satsa på kolonilotter eller fotbollsplan utanför huset. Enligt Dan Kolmodin blir avgiften till samfälligheten betydligt lägre jämfört med avgifterna i de flesta bostadsrättsföreningarna.

– Totalt räknar vi med att den här boendeformen blir lite dyrare att köpa, men billigare sett till att man inte har några gemensamma lån och avgifter, säger han.

Att byggföretaget väljer att satsa på trähus beror på att miljön i trähus har stora fördelar.

– Att vistas i ett trähus är en helt annan känsla jämfört med betonghus. Det blir en bättre miljö både i och utanför huset. I dag byggs det mycket i betong och vår tanke är att det är dags för något annat. Vi tycker att träbebyggelse passar bra i Visby säger Ingemar Britts, Arriba och fortsätter:

– Vi kommer till större delen och så långt det är möjligt att bygga av svenskt virke, i samarbete med en leverantör i Norrland.

Det är arkitektfirman Murman, Ulla Alberts och Hans Murman, som bland annat deltagit i renoveringen av Roma kungsgård, som ritat radhusen och flerbostadshusen.

Tekniken för att bygga trähus i större nyproduktion har utvecklats de senare åren. I Sundsvall, Växjö, Umeå och Stockholm har bland annat byggföretaget Folkhem jobbat i större projekt med trähus.

Arriba har tagit del av utvärderingar och besökt områden som byggts på det här sättet. Och de har själva testat att jobba och vistas i trähusmiljö eftersom de valde trähus när de byggde sitt kontor.

Enligt Dan Kolmodin är det behagligare att vistas i ett trähus och framför allt en vinst för miljön.

– Jämfört med hur mycket energi det går att framställa byggmaterial i betong är det här också ett bidrag till miljötänket, säger han.

Andra fördelar är att trä är mer snabbjobbat, jämfört med betong som har långa torktider. Däremot behövs lite mer handpåläggning, bland annat eftersom virket behöver behandlas för att bli väderbeständigt, vilket innebär något högre produktionskostnader. Han tror att det finns ett intresse för att välja ett miljövänligt och kvalitetsmässigt boende, även om det kostar lite mer än en lågbudgetproduktion.

–  Att vara omgiven av trä innebär en helt annan miljö än att bo i ett betonghus med hårda ytor. Boendemiljön har upplevts otroligt positiv i undersökningar som gjorts, och vi själva här på kontoret känner att miljön här är väldigt bra, säger Dan Kolmodin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!