Videon är inte längre tillgänglig
Peter Lindvall blev i slutet av 2013 tillfrågad av ett rekryteringsföretag om han var intresserad av jobbet som regiondirektör. Även Ethel Forsberg, då samhällsbyggnadsdirektör, och Jan Björinge, ansvarig för kulturhuvudstaden Umeå, fick frågan. Peter Lindvalls ja var något som kostade honom vd-jobbet för LRF Konsult. Inte heller fick han jobbet han sökte, regiondirektörstjänsten gick till Jan Björinge (som i sin tur fick sparken efter mindre än ett halvår).
Men till slut blev det ändå som han hoppades. Måndagen den 4 januari gör Peter Lindvall sin första dag som regiondirektör för Region Gotland.
– Jag var såklart oerhört besviken just då när jag inte fick jobbet. Efter det valde jag att investera en del av min tid i att få en bättre inblick i regionens verksamhet, säger Peter Lindvall. En av anledningarna till att han ratades var just att han saknade erfarenhet av att jobba i offentlig sektor.
Är du mer lämpad för jobbet nu?
– Det är något jag funderat en del på. Jag tror att jag är bättre förberedd nu och har fått en större förståelse för regionens komplexa verksamhet. Nu har jag fått lära känna flera inom regionen bland annat ledningskontoret, koncernledningen och de ledande politikerna. Jag är glad över att jag fått den här tiden att sätta mig in i verksamheten och gå vid sidan av Per (Lindskog, tf regiondirektör).
Hur ska det bli att börja jobba som regiondirektör?
– Jag har mina tankar och idéer och kommer att använda Björn (Jansson (S), regionstyrelsens ordförande) som ett bollplank. Jag kommer säkert vara jättejobbig mot honom och flera andra och fråga om mycket. Men han kan den här världen bättre än jag och är en klok person som är duktig på att lyssna. För mig är han en bra ledare.
Han säger att han ser fram emot utmaningen att vara den som leder Region Gotlands verksamhet. Men samtidigt inser han att det finns saker som måste prioriteras för att få ihop helheten.
– Jag funderar mycket på hur jag ska få veckorna att gå ihop. Jag vill få någon form av rimlighet i arbetsbelastningen, hinna med att träna och kunna umgås med familjen. Det är ett viktigt uppdrag, men inte så viktigt att man ska köra slut på sig själv.
WEBB-TV: Peter Lindvall berättar om regiondirektörsjobbet
Sedan det blev känt att Peter Lindvall skulle ta över som regiondirektör är det många som hoppas att han är personen ska lyfta regionen. Men han säger att det till en början inte kommer märkas någon större skillnad.
– Ett sådant här uppdrag är mer som ett maratonlopp än ett 100-meterslopp. Det är viktigare att man är seg och uthållig. Jag vill tillsammans med mina medarbetare utarbeta en femårsplan för hur vi ska arbeta med att utveckla regionens verksamhet. Det är viktigt att Region Gotland kan se och agera långsiktigt, säger han.
Hur ser du på den förväntan som ändå finns?
– Jag vet inte om det är en förväntan på mig som person eller på min roll. Men det kanske finns en förväntan på den erfarenhet som jag har med mig och tänker att jag kan se på regionens verksamhet utifrån och med andra ögon. De största förväntningarna har jag nog på mig själv, även om andra vill att jag ska genomföra stordåd. Men jag vare sig vill eller kan revolutionera regionen av egen kraft. De handlar mer om evolution där många är med och arbetar med våra utvecklingsfrågor.
LEDARE: "Bra personalpolitik lönar sig"
En av de stora frågorna för Peter Lindvall på kort sikt är att rekrytera två toppchefer till Region Gotland. Regionen har på kort tid haft flera chefer som sagt upp sig. Trion Sofia Wollmann, vd Inspiration Gotland, Ethel Forsberg, samhällsbyggnadsdirektör, och Elisabeth Borg, HR-direktör, har alla lämnat sina jobb av olika anledningar.
– Att vara chef i regionen kan vara tufft och krävande. För oss handlar det om att möta förväntningar från politiken, närmsta chef, omvärlden och medarbetare inom regionen. Det kan tidvis bli ett hårt tryck. Och det är ledsamt att Ethel inte är kvar, jag hade sett fram emot att få jobba med henne, säger Peter Lindvall.
Vad ska man göra åt chefernas arbetssituation?
– I grunden är det viktigt att den närmaste chefen har koll på sina medarbetares arbetssituation och hur de mår. Varje chef måste säkerställa att man har och får rätt förutsättningar för att lyckas, behöver man stöd så får man hjälpa till att hantera det, säger Peter Lindvall.
– Sedan tycker jag att man också har ett ansvar som chef att be om hjälp från sin omgivning.
LÄS: Wollmann: "De kör över mig med tåget"
En ny vd för Inspiration Gotland är redan tillsatt. Men när Peter Lindvall tillträder ska han rekrytera en ny samhällsbyggnadsdirektör och en ny HR-direktör. Samtidigt ska Region Gotland spara över 100 miljoner kronor, en minst sagt tuff start på nya jobbet.
– Så är förutsättningarna. För mig gäller det att vända det till något positivt. När det gäller rekryteringarna så får jag möjlighet att sätta min prägel på vilka som jag vill ha närmast mig, säger Peter Lindvall.
Han menar att den nya HR-direktören kommer ha en nyckelroll de närmsta fem åren.
– Det är många som kommer att gå i pension de kommande åren. Då gäller det att vi är en attraktiv arbetsgivare och kan rekrytera rätt kompetens. Det blir jätteviktigt.
Hur ser du på regionens ekonomi?
– Att vi får hållbara ekonomiska förutsättningar är en av de viktigaste frågorna som regionen har att hantera. Vi har under flera år haft underskott och hela tiden fått extrapengar. Men vi har inte tagit tag i grundproblemet som rör vårt utbud, det måste vi göra nu.
Region Gotland har under året tillsatt en krisgrupp som ska arbeta med ekonomin, och regionledningen har bett SKL:s analysgrupp att se över regionens verksamhet. I slutet av januari kommer regionen få svar från analysgruppen, därefter kommer konkreta förslag till besparingar arbetas fram inför budgetberedningen i vår.
– Vi måste bromsa vår kostnadsutveckling. Nu håller vi på att se över vårt utbud och vilken välfärd som Gotland har råd med. När vi är klara med det, då blir nästa steg att se över bemanningen, säger Peter Lindvall.
Region Gotland har drygt 6000 anställda, det är ungefär 11-12 procent av Gotlands befolkning.
– Det är en siffra som med stor sannolikhet kommer att gå ned över tid. Under Bosse Dahlöfs (tidigare regiondirektör, reds anm) sista år gick antalet anställda inom regionen ned.
Hur ser du konkret på utbudet inom Region Gotland. Bör regionen till exempel lägga ned simhallarna i Fårösund och Roma?
– Jag skulle göra självmål om jag gav mig in och diskuterade kring det politikerna bestämmer. Men min inställning är att vi måste se över allt inom regionens utbud. Men jag kommer inte diskutera några enskilda ärenden, det är politikens sak, säger han bestämt.