Visbyelever serverar kungligheterna

Två elever från Wisbygymnasiet kommer att servera under Nobelfestens bankett på torsdagen.

Foto: Henrik Montgomery / TT / Arkivbild

Nobelfesten2015-12-09 10:10

Eleverna från Wisbygymnasiet som på torsdagen kommer vara två av de flera hundra servitörer som hjälps åt med att bära ut mat och dryck under Nobelfesten är Hanna Lukowiesky och Sofia Adler. Tillsammans med de övriga servitörerna kommer de under banketten att servera 1 350 gäster bestående av både kungligheter, politiker och givetvis nobelpristagare.

– Eleverna har varit och tränat under flera tillfällen vid banketter på stadshuset för att kvalificera sig till serveringen under Nobelfesten. Att ha varit med om och upplevt ett sådant evenemang som Nobelmiddagen, ger verkligen en inblick i hur kök och servering fungerar när det är som bäst. Den erfarenheten och kunskapen är mycket värd att ha med sig, säger Paul Bergström som är programsamordnare för restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Det är sjätte gången som gotländska gymnasieelever deltar vid Nobelfesten, och Paul Bergström har själv ingått i serveringspersonalen för ett par år sedan.

– Jag tycker att det är stort. Det är en av de finaste festerna vi har i Sverige, förutom möjligtvis kungabröllop. Det är så mycket runtomkring i planering och förberedelser som är otroligt viktigt. Kan man ta till sig allt det som elev har man en otrolig stor erfarenhet och kunskap med sig därifrån. Dessutom är det så klart lite status att vara med, säger han.

Vad betyder det för Wisbygymnasiet att elever från skolan är med i sådana sammanhang?

– Det betyder mycket så klart. Det är ett bevis på att vi är på banan och att vi utbildar bra, och vår ambition är att vara med i sådana här sammanhang.

Nobelfesten går av stapeln på torsdagskvällen i Blå hallen i Stockholm. Menyn har i år skapats av kocken Sayan Isaksson och konditorn Daniel Roos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om