Förra höstens budget var ett dråpslag mot den skyddade naturen i Sverige. Bland annat tvingades Naturvårdsverket ge upp den framgångsrika kampen mot almsjukan på Gotland.
Ett visst hopp ställdes dock till vårändringsbudgeten, som togs fram av en ny regering och röstades igenom av en ny riksdagsmajoritet i början av sommaren.
Och den innebar mycket riktigt ett återförande av medel till skyddad natur, närmare bestämt 200 miljoner kronor nationellt.
Av dessa fick Länsstyrelsen på Gotland 1,5 miljoner till att arbeta med just almsjukan. Så almarna kan åter anses vara räddade, åtminstone temporärt.
– Pengarna går nu via länsstyrelsen till oss, så att vi kan ta ner träd även i höst. Då blir länsstyrelsen också mer involverad i det här, vilket jag tycker är bra, säger Skogsstyrelsens Karin Wågström – som är den som har jobbat operativt mot almsjukan i flera år.
De "nygamla" naturskyddspengarna påverkar Gotland på andra sätt också. Bland annat kan arbetet med Nationalpark Bästeträsk ta fart igen.
Där har planerna visserligen legat på is i vilket fall som helst, i väntan på de stora kalkbrytningsdomarna – men utan tillskottet av medel hade detta blivit ännu svårare att få till, även på sikt.
Gällande nationalparken återstår dock flera stora hinder, inte minst det faktum att Nordkalk inte vill sälja sin del av markområdet förrän bolaget har bestämt sig kring framtidsplanerna på norra Gotland.
– Men både där och på andra håll har vi större möjligheter nu när vi har medel att ersätta markägare. Det var nog en konsekvens av förra höstens budget som politiken inte riktigt insåg på förhand, att vi tappade möjligheten att ersätta enskilda skogs- och markägare för skyddad natur, berättar Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket.
För hans myndighet har det varit en svajig och svår vår efter dråpslaget i höstas.
– Det blir alltid en besvärlig sits när vi tvingas nödbromsa och samtidigt ska vara beredda på att vi kanske kan gasa igen inom kort. Vi skulle helt klart vilja ha mer långsiktighet i arbetet, inte minst när det gäller att skydda natur på sikt. Men så här är det ju, vår situation kan ändras från år till år beroende på politiska beslut, säger Claes Svedlindh.
Den verkligheten kan också göra sig påmind väldigt snart igen. Redan om några veckor är det dags för nästa statliga budgetproposition.