V: Stoppa brytning i Ojnareskogen

Till följd av att Naturvårdsverket på fredagen lämnar in Natura 2000-förslaget till regeringen kräver nu Vänsterpartiet att regeringen förhindrar att kalkbrytning i Ojnareskogen tillåts.

Bästeträsk.

Bästeträsk.

Foto: Gunnar Britse

Natura 2000-bråket2015-03-27 14:59

Länsstyrelsen på Gotland skickade in sitt förslag angående nya och utvidgade Natura 2000-områden till Naturvårdsverket den 17 mars. Efter att ha granskat förslaget, som föreslog 15 nya Natura 2000-områden och 11 utvidgningar av redan befintliga områden, lämnade Naturvårdsverket på fredagen in ett slutgiltigt förslag till regeringen.

– Det var ett väl genomarbetat förslag med hög vetenskaplig kvalitet som vi inte hittade några egentliga brister i, säger Stefan Henriksson på Naturvårdsverket.

Det förslag som nu lämnats in till regeringen föreslår 15 nya och 10 utvidgade Natura 2000-områden på Gotland.

– Den ändring vi gjort jämfört med länsstyrelsens förslag är att vi tagit bort Filehajdar och Trälge-delen av Bästeträsk. Där finns det goda skäl att ta fram bättre underlag och det behöver utredas innan det skickas till regeringen.

Trälge ligger i den nordostligaste delen av Bästeträsk och ägs av Fortifikationsverket. Det ligger cirka två kilometer från Bunge Stucks och är enligt Stefan Henriksson den del i Bästeträsk-området som har de svagaste värdena.

Till följd av att förslaget nu skickats in kräver Vänsterpartiet på Gotland att regeringen förhindrar att kalkbrytning i Ojnareskogen tillåts.

– Att nu stoppa brytningen i Ojnareskogen är det enda rimliga för att ge möjlighet till att i demokratisk ordning behandla ett förslag om Natura 2000 område där, säger regionrådet Brittis Benzler i ett pressmeddelande.

Frågan om Nordkalks rätt att bryta kalksten i Ojnareskogen kommer under våren att prövas i domstol, och Vänsterpartiet skriver att "ett tillstånd till kalkbrytning hotar vattnet men skulle också omöjliggöra en rimlig prövning av förslaget att göra ett natura 2000-område i Ojnareskogen." Partiet tydliggör även att man fortsatt är kritiska till hanteringen av förslaget för fler Natura 2000-områden, men att regeringen nu bör agera snabbt för att förhindra att ett tillstånd om brytning ges.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om