– Vi kan inte låta personal jobba ensam, säger föreståndaren Tommy Wissing.
Natthärbärget Birkagården har funnits i cirka tio år i centrala Visby. Till härbärget kan den som är hemlös komma och få ett mål mat och en sängplats. Verksamheten bygger på att viss anställd personal finns på plats tillsammans med frivilliga. Varje dygn går det åt minst två personer som frivilligt kan vara på härbärget under kvällen och natten. Men under det senaste året har det blivit allt svårare att få ta på volontärer.
– Intresset har minskat drastiskt, säger Tommy Wissing och fortsätter:
– Vi har inte fått stänga någon natt än men det kan bli så om vi inte får tag på fler frivilliga.
Till viss del tror Tommy Wissing att det minskade intresset beror på att det är så många aktörer i det gotländska samhället nu som behöver frilliga. De asylboenden som öppnat har lockat många att jobba ideellt med de nyanlända som kommit till Gotland.
Nu vädjar Tommy Wissing, både till allmänheten och till Röda korset som har som uppdrag att hjälpa till att hitta volontärer till Birkagården, om hjälp.
Att arbeta på Birkagården är inte så jobbigt förklarar Tommy Wissing.
– De som behöver bo där kommer vid sjutiden på kvällen. Efter att de ätit går de oftast tidigt till sängs och det är nästan alltid lugnt hela natten.
Man jobbar dessutom alltid två och två, berättar han.
Under maj brukar antalet hemlösa öka markant på Gotland då många som hyrt tillfälligt under vintern får lämna sina boenden när de ska hyras ut till turister. Därför är det båttom att få tag på nya frivilliga.