Förberedelserna inför nationalparksklassningen av Bästeträsk är, som GT igår kunde berätta, påbörjade. Att Gotland fanns med i Naturvårdsverkets planer var inget nytt, men att det skulle gå så fort var Länsstyrelsen på Gotland inte beredd på.
– Visst känns det bra att det är på gång, men vi visste inte att det skulle hända så snart. Vi trodde att processen kring nationalparken skulle börja först nästa år, säger Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen på Gotland.
Hon säger att Naturvårdsverket troligtvis vill visa handlingskraft och inte vänta på att pågående rättsprocesser i området blir klara. Men ett sådant påstående vill Naturvårdsverket inte kännas vid.
– Vi är medvetna om processerna men det är inte anledningen till att vi börjar nu, säger Stefan Henriksson, Naturvårdsverket.
Senast i november i fjol yttrade sig verket till miljööverdomstolen angående SMA:s begäran om Stuckstäktens utökning. Och på verkets hemsida står:
”Vår bedömning är att kalkbrytning i området riskerar att skada utpekade arter och naturtyper i angränsande Natura 2000-områden. Det kan bli bestående skada på befintliga riksintressen. Världsunika förekomster av arter i täktområdet försvinner. Det gäller till exempel gaffelfibbla och hårig dolkstekel. Det är även risk för att vattenbalansen i sjön Bästeträsk skadas, och att kommunens möjlighet att använda sjön som reservvattentäkt därmed påverkas.”
Antalet berörda parter vid Bästeträsk rör sig om ett hundratal, men än är några kartor ej ritade. En del markägare har redan hört av sig med frågor, och verket kommer fortlöpande köpa på sig mark i området, vare sig markägaren vill eller inte.
– Visst har vi rätt att expropriera mark om någon vägrar sälja, men det ska väldigt mycket till och vi vill så klart undvika det så långt det är möjligt, säger Stefan Henriksson.
Bästeträsk är i dag råvattentäkt för beredning av kommunalt dricksvatten till Fårösund och för att skydda täkten vill regionen att ett vattenskyddsområde med särskilda föreskrifter ska inrättas, en fråga som ännu inte är avslutad.
Skulle området bli nationalpark menar Naturvårdsverket att skyddet blir ännu starkare, eftersom tillstånd redan finns att ta vatten.