Nyttjandet av narkotika kryper allt längre ner i åldrarna och polisen på Gotland har vid ett flertal tillfällen slagit larm om att många ungdomar, vissa så unga som 13 år, har börjat använda droger. Men hur tar sig egentligen knarket från kokainodlingar i Sydamerika, vidare till Sverige för att sedan finnas i händerna på gotländska ungdomar?
I början av juni släpptes en ny rapport som bland annat handlade om narkotikans väg genom Europa. Bakom rapporten står Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDDA), som är en del av EU, och rapporten larmar bland annat om en ökad tillgång av kokain.
”Aktuella uppgifter om kokain visar att såväl antalet beslag och de mängder som beslagtas ligger på rekordhöga nivåer. Kokainet kommer in i Europa via många smuggelleder och förs in på många olika sätt, men tillväxten av smuggling i stora volymer via stora hamnar med hjälp av containrar, sticker ut. En annan indikation på att tillgången på drogen har ökat är att kokainets renhet på slutkundsnivå i dagsläget är den högsta på tio år”, skriver EMCDDA i rapporten.
Det är en bild som bekräftas av Stewe Alm, strategisk analytiker på NOA, och som säger att det finns svenska grupperingar som nu hanterar hela transportkedjan från exempelvis den spanska och portugisiska sydkusten. Grupperingarna kan nämligen tjäna mer pengar om hela transporterna kontrolleras av dem själva. Det finns även rapporter om att kokain lämnas i hamnar som Antwerpen, i Belgien, och Rotterdam, i Holland.
– Många av personerna som bedriver narkotikahandel i dag har sitt ursprung i utsatta områden och som nu vuxit sig ekonomiskt starka. De skjutningar och andra våldsuttryck som har varit i Sverige kommer ofta i samband med att det blir konkurrens om narkotikaförsäljning, säger Stewe Alm och fortsätter:
– Vi har på nationell nivå inlett ett samarbete med spansk polis. Vi försöker med hjälp av underrättelse koppla ihop mottagandet i Spanien med hur strukturen ser ut upp till Sverige.
Det är inte enbart kokain som är ett stort problem för polisen. Enligt rapporten från EMCDDA tycks framställningen av syntetisk narkotika i Europa öka.
”Det finns nu även tydligare tecken som pekar på att Europa spelar en viktig roll på den globala marknaden för syntetisk narkotika. Exempel på sådana tecken är betydande beslag av olika substanser vid EU:s gränser”, skriver man i rapporten.
Den narkotikaform som är vanligast är cannabis. Hela 24,7 miljoner människor mellan 15-64 år beräknas ha brukat cannabis under det senaste året. 91,2 miljoner människor beräknas ha använt cannabis någon gång under sin livstid – det är ungefär en femtedel av befolkningen i hela EU.
2017 beräknade man att 9,6 procent av unga vuxna, mellan 15-34 år, använt cannabis under det senaste året.
– De nya strukturerna som vuxit upp i de utsatta områdena i Sverige har även tagit över cannabishandeln. Merparten av det som finns på gatorna importeras i första hand från Marocko. Cannabis och haschkakorna kommer i 90 procent därifrån, säger Stewe Alm.
Det odlas ingenting i Sverige?
– Nja, den bilden hade vi för några år sedan. Då fanns det flera inomhusodlingar som man lyckades bekämpa, det ser vi ingenting av i dag, säger Stewe Alm.
Utöver den klassiska transporten via färjor och landsväg – så säljs allt mer droger via posten och kommer direkt hem till brukarnas brevlådor.
– För polisens del är det svårt att stävja den handel som kommer via postförsändelser på grund av postlagen. Man får inte kontrollera nationell posthantering. Tullen kan dock kontrollera det som passerar dem, säger Stewe Alm.
Han säger att många smugglar in narkotika i Sverige och sedan säljer det via den nationella postgången.
– Vi håller på att förstärka verksamheten med svensk polis och ett växande antal som ska identifiera aktörer som säljer. Om vi kan identifiera aktörerna på nätet, så försvinner en stor del av handeln. Det är en växande problematik och den dolda delen av nätet (darknet) är en väldig utmaning för polisen, säger Stewe Alm.